BeCa en Creyf's willen halftijdse job voor 660 piloten

Pilotenvereniging BeCA (Belgian Cockpit Association) en het Belgische uitzendbedrijf Creyf's zeggen samen een tijdelijke oplossing uitgewerkt te hebben om de toekomstige tewerkstelling van de Sabena-piloten te optimaliseren. Die bestaat er in om 660 piloten halftijds aan de slag te houden bij de nieuwe vliegtuigmaatschappij. Dat melden Creyf's en BeCa maandag in een mededeling.

BELGA

In het kader van hun vlieglicentie, die piloten nodig hebben om hun beroep te kunnen uitoefenen, is het onontbeerlijk dat piloten een minimum aan vlieguren presteren. Het plan dat het Sabena-management heeft uitgewerkt, zou inhouden dat zo'n 200 van de 660 Sabena-piloten bij de nieuwe maatschappij aan de slag kunnen blijven. Hierdoor zouden vele piloten echter niet langer aan hun minimum aantal vlieguren geraken en zodoende hun vlieglicentie dreigen te verliezen, zo luidt het.

Daarom bestaat het voorstel erin om in plaats van 200 piloten full time tewerk te stellen, 660 piloten deeltijds aan de slag te houden. Hierdoor blijven alle 660 piloten hun noodzakelijk aantal vlieguren presteren en dus het recht op hun vlieglicentie behouden. Dit komt hun kans op toekomstige tewerkstelling in de luchtvaartsector ten goede, aldus Creyf's en BeCa.

Een rondvraag bij een groot aantal leden van BeCA leerde dat om en bij de 98% van de ondervraagde piloten akkoord gaat om het bestaande werk te verdelen en zo alle 660 piloten aan de slag te houden, zo luidt het nog.

Het gemeenschappelijke voorstel van BeCA en Creyf's werd vorige week voorgelegd aan de regeringsleden.