WTO-lidmaatschap van China doet miljarden stromen

"De toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie is goed voor China, is goed voor Europa en is goed voor de wereld." Dat zegt EU-commissaris voor handel Pascal Lamy. Achter deze wat pompeuze lofbetuiging zit harde economische realiteit. Een realiteit van vele miljarden.

BELGA

China heeft zonet haar toetreding tot de WTO ondertekend. Vermits het Volkscongres zich al akkoord verklaard heeft, zal de effectieve toetreding snel volgen.

Intussen liggen de rekensommetjes al klaar. De Amerikaanse minister van landbouw Ann Veneman houdt het simpel. Volgens haar kunnen de Amerikaanse exportcijfers voor landbouwproducten met twee miljard dollar stijgen. Inzake producten kijken de Amerikanen vooral naar exportkansen voor auto's en computers.

De Europese commissie geeft geen cijfers maar biedt wel mooie overzichten over wat er verandert voor welke sectoren. Inzake telecommunicatie wordt de Chinese markt opengegooid op drie jaar tijd. Zeven Europese verzekeringsmaatschappijen mogen onmiddellijk op de markt. Voor 150 producten gaan de importheffingen naar omlaag. Winkelketens mogen rechtstreeks investeren in China, enzovoort.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Op een overgangsperiode voor textiel na, krijgt China veel ruimere markttoegang tot de rest van de wereld. De economie van het land haalt nu jaarlijkse groeivoeten van rond zeven procent. De rijkdom is verviervoudigd sinds 1978, het jaar van de start van de hervormingen. Het is duidelijk dat de Westerse landen met enige vrees kijken naar de Chinese WTO-toetreding. Diverse sectoren die het nu al moeilijk hebben (sectoren met lage toegevoegde waarde) zullen het zeker nog moeilijker krijgen.

Zondag hebben de 142 huidige WTO-leden ook ingestemd met de toetreding van Taiwan tot de organisatie. Al in 1992 was afgesproken dat Taiwan onmiddelijk na China lid kon worden. Officieel zal het nieuwe WTO-lid bekend staan als 'Chinees Tapei'. Dit belette de bevoegde minister Lin Hsin-l niet om tijdens zijn toespraak tot de WTO-ministerconferentie consequent over Taiwan te spreken.