2001 leek veilig vliegjaar

Tot 11 september leek 2001 het veiligste jaar om te vliegen sinds 1984. Geen enkele grote luchtvaartmaatschappij verloor in de eerste zes maanden van het jaar een toestel door een ongeluk.

sphlix

De tweede helft van het jaar begon al slecht, met de crash van een Tupolev in Vladivostok. Dat ongeluk kostte het leven aan 143 mensen. Vervolgens waren er de aanslagen met vier toestellen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines. In de vier toestellen zaten in totaal 266 passagiers. Begin oktober kwamen 118 mensen om het leven toen een SAS-vliegtuig op de Milanese luchthaven Linate met een klein vliegtuigje in botsing kwam en vervolgens tegen een hangar vloog en uitbrandde.

Maandag stortte een Airbus 300-600 van American Airlines neer. Volgens de luchtvaartmaatschappij zaten er 255 passagiers aan boord. Er wordt vanuit gegaan dat zij allen zijn ongekomen.

In de eerste zes maanden van het jaar lieten in totaal 114 mensen het leven bij vliegtuigongelukken, het ging in alle gevallen om ongelukken met kleine vliegtuigen, waaronder een aantal privé-toestellen. Voor de tweede helft van het jaar staat de teller nu al op 516, exclusief de ongelukken met kleine toestellen.