Noordelijke Alliantie staat aan poorten van Kaboel

De Noordelijke Alliantie is de Afghaanse hoofdstad Kabul tot op zes kilometer genaderd, heeft de minister van buitenlandse zaken van de alliantie, Abdullah, maandagavond gezegd.

APNED

Eerder maandag meldde de oppositie de verovering van Herat, de belangrijkste stad in het westen van Afghanistan. Ook op andere fronten lijken de Taliban in hoog tempo te worden teruggedreven door de Noordelijke Alliantie.

Buiten Kabul hebben zich volgens de alliantie inmiddels zo'n 6.000 oppositiestrijders verzameld. De Taliban hebben naar schatting ongeveer 15.000 soldaten in Kabul. De Talibanlinies ten noorden van Kabul lijken in sneltreinvaart in elkaar gestort te zijn.

De alliantiestrijders hebben nu de controle over een van de twee toegangswegen tot Kabul, de zogenoemde 'oude weg'. De 'nieuwe weg' wordt door de Taliban nog verdedigd, waardoor Kabul daarlangs niet dichter dan tot op 20 kilometer kan worden genaderd. Het verdedigen van de nieuwe weg wordt vergemakkelijkt door ommuurde boomgaarden, huizen en landbouwgronden die de Taliban als verdedigingslinies gebruiken. In afwachting van een aanval op Kabul hebben de Taliban de buitenste ring van de stad versterkt met tanks.

De Amerikaanse president George Bush heeft de oppositie opgeroepen Kabul niet binnen te trekken voordat er een nieuwe, brede regering is gevormd. Ook Pakistan heeft de Noordelijke Alliantie gevraagd Kabul niet in te nemen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Islamabad zal de inname van Kabul leiden tot chaos en burgeroorlog, net als in de periode tussen 1992 en 1996, toen de huidige leiders van de Alliantie elkaar in de straten van Kabul bevochten. Enkele hoge bevelhebbers hebben gezegd gehoor te zullen geven aan de oproep, maar anderen lieten hun manschappen verder naar Kabul oprukken en zeiden niet te zullen aarzelen de stad in te nemen.

Met de eveneens maandag gemelde verovering van Herat heeft de oppositie na de noordelijke stad Mazar-e-Sharif de belangrijkste stad in het westen in handen gekregen. Volgens een alliantiewoordvoerder is inmiddels ook de noordelijke provincie Baghlan veroverd op de Taliban. Daarmee wordt nu de hele noordelijke helft van Afghanistan door de alliantie gecontroleerd, op de provincie Kunduz na. De hoofdstad van de provincie zou nog in handen van de Taliban zijn, al wordt ook daar gevochten. Radio Teheran meldde maandagavond lokale tijd echter dat ook Kunduz door de Noordelijke Alliantie is veroverd.

Alliantiewoordvoerder Mohammed Abil zei dat over het hele front radioboodschappen naar de Taliban gestuurd worden met de oproep over te lopen. Uit het snelle inzakken van het Taliban-verzet zou kunnen worden afgeleid dat aan de oproep op ruime schaal gehoor wordt gegeven. Volgens de Noordelijk Alliantie zijn het de vrijwilligers uit Pakistan, Tsjetsjenië en Arabische landen die de felste tegenstand bieden bij de opmars van de alliantie.

Ooggetuigen meldden dat in de vrijdag gevallen stad Mazar-e-Sharif mannen inmiddels in de rij staan om hun door de Taliban verplicht gestelde baarden af te scheren. Op straat zou weer muziek te horen zijn en vrouwen durven mondjesmaat weer de straat op zonder de allesbedekkende burqa.