Proces tegen hulpverleners in Afghanistan uitgesteld

Het hooggerechtshof van de Taliban heeft het proces tegen acht internationale hulpverleners die worden beschuldigd van pogingen moslims tot het christendom te bekeren uitgesteld, omdat wordt gevreesd dat het hof in de huidige oorlogssituatie niet onbevooroordeeld recht kan spreken. Een van de rechters, Maulvi Mir Habibullah, heeft dit maandag bekendgemaakt.

APNED

"Het bombardement en de rechtszaak zijn twee afzonderlijke dingen", aldus Habibullah, die vervolgens nog eens beklemtoonde dat wat er tussen de Amerikanen en de Taliban gebeurt niets heeft te maken met de rechtszaak en dat niet kan worden toegestaan dat een verband tussen beide kwesties wordt gelegd.

De acht hulpverleners van de in Duitsland gevestigde organisatie Shelter Now International zijn de Amerikanen Heather Mercer en Dayna Curry, de Duitsers George Taubmann, Margrit Stebnar, Kati Jelinek en Silke Dürkopf, en de Australiërs Peter Bunch en Diana Thomas. Zij worden al sinds begin augustus vastgehouden omdat zij moslims tot het christendom zouden hebben willen bekeren, in Afghanistan een ernstig misdrijf.

Habibullah zei dat het om een belangrijk proces gaat en dat niet bekend is wanneer het wordt hervat. Hij zei verder dat er goed voor de arrestanten wordt gezorgd en dat de godsdienstige overtuiging van de Taliban hen verbiedt de gevangenen als menselijk schild te gebruiken tegen de bombardementen.