Israëlische militairen doden Palestijn tijdens inval

Israëlische troepen zijn maandag met tanks een Palestijns dorp op de Westoever binnengetrokken en hebben er een Palestijn gedood en twintig andere dorpelingen aangehouden. De gedode man was volgens het Israëlische leger een extremist die verantwoordelijk was voor de dood van twee joodse kolonisten.

APNED

De operatie gold het dorp Tel, even ten zuiden van Nablus. Voor dag en dauw trokken de militairen het 3.000 inwoners tellende dorp binnen en omsingelden er het huis van Muhammed Reihan, een Hamas-veteraan die sinds 1998 door Israël werd gezocht voor het doden van twee bewoners van de nabijgelegen joodse nederzetting Yitzhar. Reihan was naar buiten gegaan met een geweer, zei zijn oom, waarna schoten hadden geklonken. Wie het eerst had geschoten was onduidelijk. Het leger bevestigde dat één man was gedood. Een groot aantal inwoners werd door de Israëliërs naar de dorpsschool meegenomen voor identificatie. Volgens de Israëlische radio bevonden zich onder hen verschillende gezochten. Twintig bewoners werden gearresteerd. Vervolgens haalde het leger nog het huis omver van Nasser Asidi, een Hamasactivist wiens neef, Yasser Assidi, onlangs in zijn auto werd gedood door een Israëlische raket.

In het vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook is maandag een twaalfjarige jongen overleden die vrijdag door Israëlische militairen - volgens bewoners zonder enige aanleiding - door het hoofd was geschoten. Het Israëlische leger voerde aan dat de militairen de jongen op minstens zestien schatten en vonden dat hij zich verdacht gedroeg bij een veiligheidshek op een plek waar veel infiltraties plaatsvinden. Zij hadden hem gewaarschuwd en daarna het vuur geopend, waarbij zij op zijn onderlichaam hadden gericht, zo werd gezegd.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft maandag een boodschap gestuurd aan Arabische en islamitische leiders om hen te vragen de Palestijnse opstand te steunen tijdens de vastenmaand ramadan die later deze week begint. Arafat zei in de boodschap dat de Palestijnen vastbesloten zijn hun strijd tegen Israël voort te zetten, meldde het Palestijnse persbureau Wafa.

Slechts een dag tevoren had Arafat nog voor de VN-Veiligheidsraad betoogd dat hij er alles aan zou doen om vrede te bereiken.

Zondag werd een Israëlische burger in een dorp in het centrum van Israël doodgeschoten door een militante Palestijn en in Bethlehem kwam een Palestijn die behoorde tot de extremistische organisatie Islamitische Jihad om bij het maken van een bom.

Het geweld laait op terwijl de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres in Washington met zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell overlegt over een nieuw vredesinitiatief. Peres heeft een door hem opgesteld plan, waarvan de eerste stap het uitroepen van een Palestijnse staat zou zijn, besproken met premier Ariel Sharon, die ongetwijfeld bezwaren heeft tegen onderdelen ervan. Peres, die in New York was voor het ministeriele debat van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei dat hij het plan niet aan Powell heeft gepresenteerd omdat het nog niet door de regering is goedgekeurd.

De oproep van president Bush, zaterdag in zijn eerste rede voor de Verenigde Naties, tot de oprichting van een "Palestina" naast Israël is volgens Powell een "krachtig signaal " geweest om de diplomatieke betrokkenheid van de VS in het Midden-Oosten op te voeren. Arafat, die vorige week nog te horen kregen dat hij niet welkom is bij Bush omdat hij te weinig doet om aanslagen te voorkomen, werd zondag ontvangen door Powell, die hem een ontmoeting met Bush in het vooruitzicht stelde.