Palestijn gedood bij explosie in Bethlehem

Bij een ontploffing in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever is zondag een lid van de militante groep Islamitische Jihad om het leven gekomen. Volgens Palestijnse veiligheidsfunctionarissen was het 25-jarige slachtoffer bezig een bom te vervaardigen in zijn werkplaats in de wijk Doha, tegenover het vluchtelingenkamp Deheishe.

APNED

Bulldozers van het Israëlische leger hebben zondag in Beit Hanoun in de Gazastrook een olijf- en sinaasappelboomgaard vernield, klaarblijkelijk als reactie op nachtelijke beschietingen. In het dorp Araqa op de Westoever verwoestte het leger zaterdag de woning van een man die de organisator zou zijn geweest van een schietpartij begin oktober in de Israëlische stad Afula waarbij drie mensen omkwamen. De zwangere vrouw, twee dochters en de ouders van de 27-jarige Nathir Hamad kwamen door de legeractie op straat te staan. Het leger nam tijdens de actie in Afula twaalf Palestijnen gevangen.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres bespreekt zondag in New York een nieuw vredesiniatief met zijn Amerikaanse ambtgenoot Colin Powell. Volgens berichten in Israëlische media voorziet het plan van Peres in de vestiging van een Palestijnse staat in de gebieden die al onder Palestijnse controle staan. Na onderhandelingen over de definitieve grenzen zou daar nog grondgebied op de Westoever en in de Gazastrook bij kunnen komen. Joodse nederzettingen in Gaza zouden daartoe ontmanteld moeten worden. De Israëlische premier Ariel Sharon is een verklaard tegenstander van de ontmanteling van nederzettingen, maar heeft het plan zaterdag met Peres besproken.