Vissers gered na zes maanden op Stille Oceaan

Twee vissers uit West-Samoa zijn gered na zes maanden stuurloos op de Stille Oceaan te hebben rondgedreven, zo hebben de autoriteiten van Papoea-Nieuw-Guinea gemeld. De mannen hebben hun tocht overleefd door regenwater te drinken en kleine vissen en vogels te vangen.

APNED

Tijdens de wanhopige tocht van zo'n 4.000 kilometer van West-Samoa naar Papoea-Nieuw-Guinea kwamen twee andere vissers om van de honger, zo meldde Dr. Barry Kirby van het Alotau Hospital in het oosten van Papoea-New-Guinea. Hij voegde er aan toe dat Lafaili Tofi (36) en Telea Pa'a (27) erg veel geluk hebben gehad. Een van de mannen was er relatief goed aan toe, maar de ander was bijna dood op het moment van redding.

De mannen waren 20 juni voor de kust van West-Samoa aan het vissen toen hun zeven meter lange aluminium boot door een te vol net met vis dreigde om te slaan. Alleen door de netten te kappen en de twee buitenboordmotoren over boord te zetten wist het viertal het schip weer recht te krijgen.

Daarna dreven ze echter stuurloos rond. De mannen werden pas gered toen ze vorige week dinsdag nabij Normanby Island hun laatste reddingsvuurpijl afschoten en door dorpelingen werden opgemerkt.

"Ik weet niet hoe ze alle eilanden tussen West-Samoa en Papoea-Nieuw-Guinea hebben gemist. Ze waren blijkbaar heel dichtbij Fiji en vuurden daar reddingspijlen af, maar daar kwam niemand op af", aldus Kirby, die zei dat de mannen ook langs schepen voeren die niets ondernamen.

De arts zei dat de mannen hun overleven waarschijnlijk danken een hun goede boot, die was uitgerust met extra drijftanks en een zonneafdak, en de weerstand die ze hebben kunnen bieden aan de neiging om vanwege de extreme dorst toch zeewater te drinken.