Arafat tevreden met verklaring Bush over Palestina

De toespraak die de Amerikaanse president George Bush zaterdag voor de Verenigde Naties hield en waarin hij zich voor het eerst voor de oprichting van een Palestijnse staat uitsprak, is volgens de Palestijnse leider Yasser Arafat "erg belangrijk". Arafat zei dit zondag in New York aan enkele journalisten na afloop van een ontmoeting met de Europese trojka onder leiding van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel.

BELGA

Arafat juichte ook de inspanningen van de Europeanen ten behoeve van een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict toe en het overleg dat ze daarbij met de Verenigde Staten plegen.

Bush weigerde de Palestijnse leider, die voor de Algemene Vergadering van de VN in New York was, te ontmoeten omdat het ogenblik volgens zijn medewerkers "niet geschikt" was. De president wou hem zelfs de hand niet schudden.

Bush zei evenwel in zijn toespraak voor de VN dat de Amerikaanse regering voor "een rechtvaardige vrede" in het Midden-Oosten was "gebaseerd op twee staten, Israël en Palestina, die in vrede met elkaar leven binnen veilige en erkende grenzen", zoals bepaald in de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Het was de eerste keer sinds zijn aantreden als president dat Bush Palestina als toekomstige staat vermeldde.

"We zullen al het mogelijke doen om de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Maar de vrede zal pas komen als elkeen geweld en terrorisme verworpen heeft", voegde Bush eraan toe.

Toch zeggen de Europeanen teleurgesteld te zijn over het beperkte Amerikaanse engagement ten gunste van het vredeproces in het Midden-Oosten, ondanks de steun van de Arabische landen die Washington nodig heeft in de strijd tegen het terrorisme die sinds 11 september aan de gang is.

Europese diplomaten wijten deze passiviteit aan rivaliteiten binnen de Amerikaanse regering tusen de "haviken" rond veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en de gematigden rond minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. De Europeanen verwachten echter veel van Powell. De minister van Buitenlandse Zaken van de Vijftien hadden zondagmiddag (plaatselijke tijd) een ontmoeting met de Amerikaanse minister in de rand van de Algemene Vergadering van de VN.