VS bombarderen mogelijke productieplaatsen ABC-wapens

De Amerikaanse strijdkrachten hebben in Afghanistan verscheidene plaatsen gebombardeerd waar vermoedelijk chemische, biologische of radiologische wapens werden geproduceerd. Dat heeft minister van defensie Donald Rumsfeld zondag gezegd.

APNED

Rumsfeld zei dat soms ook de afweging is gemaakt om zulke plaatsen met rust te laten. Wanneer uit informatie blijkt dat op een plaats mogelijk massavernietigingswapens worden gemaakt, "dan sta je voor de vraag of je er het beste aan doet om die uit te schakelen of dat je er beter aan doet er meer van af te weten te komen", aldus Rumsfeld in het televisieprogramma 'Fox News Sunday'.

De krant

The New York Times

berichtte zondag dat de Verenigde Staten drie plekken in Afghanistan hebben ontdekt waar het al-Qaidanetwerk van Osama bin Laden vermoedelijk massavernietigingswapens maakte, en dat de VS hebben vermeden die te bombarderen.

Bin Laden heeft tegenover een Pakistaanse journalist verklaard over massavernietigingswapens te beschikken, maar die niet te zullen gebruiken tenzij in antwoord op het gebruik van zulke wapens door de Amerikanen. Rumsfeld zei zich zorgen te maken dat Bin Laden de waarheid spreekt, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de terroristenleider over kernwapens beschikt. Van al-Qaida is bekend dat het contacten heeft met landen die chemische, biologische en radiologische wapens kunnen maken en het is volgens Rumsfeld aannemelijk dat "hij (Bin Laden) ze heeft, zal hebben of wil hebben". Radiologische wapens bestaan uit nucleair materiaal in combinatie met conventionele explosieven. Ze verspreiden straling zonder een kernexplosie te veroorzaken.

Rumsfeld zei verder dat de Verenigde Staten weinig kunnen ondernemen om de Noordelijke Alliantie van de Afghaanse oppositie tegen de Taliban te beletten Kabul in te nemen. Daarvoor hebben de Amerikanen gewoonweg te weinig troepen ter plaatse, zei Rumsfeld.

President George Bush heeft zaterdag de anti-Talibankrachten "aangemoedigd" Kabul met rust te laten opdat een post-Talibanregering op brede basis kan worden gevormd. Vooral Pakistan, een belangrijke islamitische bondgenoot van de Amerikanen in hun campagne tegen het terrorisme, is tegen inname van Kabul door de alliantie.