2.600 auto's gecontroleerd tijdens Wodca-acties

Meer dan 2.600 auto's zijn dit weekeinde gecontroleerd tijdens de zogeheten Wodca-acties in tien gemeenten van de provincie Antwerpen. Daarbij worden mogelijk drank- en drugsmisbruik en te snel rijden opgespoord door de lokale en de federale politie. Eén op de zeven ademtests waren positief.

BELGA

De acties vonden plaats in Antwerpen (Merksem), Zwijndrecht, Ranst, Zandhove, Edegem, Bornem, Antwerpen-Zuid, Rijkevorsel, Merksplas en Turnhout. Van de in totaal 2.627 voertuigen, die op snelheid zijn gecontroleerd, reden 117 chauffeurs (4 procent) veel te snel.

Welgeteld 745 wagens werden tot stilstand gebracht. Bij 260 chauffeurs werd een ademtest afgenomen, waarvan 36 tests (14 procent) positief waren. Vierentwintig chauffeurs hadden meer dan 0,8 promille in het bloed. Niet onbelangrijk is dat de tests selectief gebeuren. Een ademtest wordt enkel opgelegd aan chauffeurs waarvan vermoed wordt dat ze te veel hebben gedronken.

Tijdens de controle-acties hebben de federale en lokale politie ook acht verkeersongevallen vastgesteld. Daarbij vielen negen gewonden. Twee slachtoffers werden naar het ziekenhuis overgebracht. Zeven rijbewijzen zijn meteen ingetrokken.