Gore verkiezingsoverwinnaar na hertellingen

Als de Democratische kandidaat in de preesidentsverkiezingen van 2000, Al Gore, had aangedrongen op een hertelling van alle stemmen in de staat Florida, was hij hoogstwaarschijnlijk de nieuwe president geweest. Dat blijkt na een hertelling van de biljetten in Florida.

APNED

BR> Verschillende nieuwsorganisaties hielden een zorgvuldige hertelling van de omstreden stemmen die tijdens de presidentsverkiezingen in Florida zijn uitgebracht. De resultaten tonen aan dan George Bush in de districten waar de hertelling werd gehouden met een zeer krappe meerderheid heeft gewonnen.

Bush won uiteindelijk in Florida en ging daarmee naar het Witte Huis, maar hij had slechts een voorsprong van 537 stemmen uit de zes miljoen die in de zuidelijke staat werden uitgebracht. De onvrede die daarover ontstond was voor het persbureau The Associated Press en zeven andere nieuwsorganisaties reden om 175.000 omstreden stemmen nog eens te onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt dat Gore na de verkiezingsdag een strategie volgde die zelfs indien het Hooggerechtshof ermee had ingestemd geen succes had kunnen opleveren. Gore wilde een hertelling van slechts een KLEIN deel van de omstreden stembiljetten in de staat. Uit het onderzoek blijkt dat hij alleen succes had kunnen hebben bij hertelling van ALLE omstreden stembiljetten in de staat, een aanpak die hij aanvankelijk publiekelijk voorstond, maar waar hij later na overleg met zijn juristenteam vanaf zag.

"Je moet het accepteren, over de bittere gevoelens heenstappen en doorgaan", zei een voormalige topadviseur van Gore, Carter Eskew, zondag. Hij voegde er aan toe dat de uitslag van het onderzoek aantoont dat Gore de echte winnaar is, zoals de Democraten altijd hebben beweerd. Witte Huiswoordvoerder Ari Fleischer stelde dat de verkiezingen een "jaar geleden zijn afgehandeld" en dat de kiezers inmiddels andere zaken aan het hoofd heeft.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Opinion Research Center van de University of Chicago voor de nieuwsorganisaties, AP, CNN, New York Times, Palm Beach Post, St. Petersburg Times, Wall Street Journal, Washington Post en Tribune Publishing, uitgever van onder meer de Chicago Tribune, Los Angeles Times, Newsday, Orlando Sentinel en de South Florida Sun-Sentinel.

Na de chaotisch verlopen verkiezingsdag was er meteen onenigheid over de manier waarop de 62.000 'undervotes', stembiljetten waarop geen duidelijke keuze afgelezen kon worden, en de 113.000 'overvotes', biljetten waarop meer dan een keuze zichtbaar was, geïnterpreteerd moesten worden.

De nieuwsorganisaties hebben alle mogelijkheden voor het meetellen dan wel uitsluiten van omstreden biljetten uit de hele staat berekend. Het gaat om biljetten met bijvoorbeeld een X in plaats van een ingevuld rondje of een hangend stukje papier in plaats van een net gaatje bij biljetten die 'geknipt' worden. Hoe de biljetten ook geteld worden, in alle gevallen is Gore met een kleine meerderheid van tussen 41 tot 171 stemmen de winnaar.

Gore vroeg echter niet om een telling van alle stemmen, maar wilde na overleg met zijn advocaten hertelling van 1,8 miljoen omstreden stemmen in vier traditioneel Democratische kiesdistricten. Na rechtszaken werd een hertelling gehouden in twee districten. Daar lag Bush toen daar nog steeds met respectievelijk 225 en 493 stemmen voor.

Opvallend aan het onderzoek is dat de berekeningen aangeven dat de voorsprong van Bush nog kleiner is dat de uiteindelijke officiële voorsprong van de Republikein in de hele staat van 537 stemmen. Omdat de verschillen zo klein zijn is het volgens experts daarom niet met wetenschappelijke zekerheid te zeggen wie de winnaar is.

Volgens de officiële telling werden in Florida 6,1 miljoen stemmen uitgebracht, maar de cijfers van alle kiesdistricten bij elkaar geven aan dat 176.000 stemmen, ofwel 2,9 procent van het totaal, nooit in de officiële eindtelling is opgenomen.

Landelijk heeft Gore 540.000 stemmen meer behaald dan Bush, maar het aanwijzen van de president is het werk van het Electoral College, waar het totaal aantal kiesmannen telt die worden bepaald aan de hand van de bevolkingsomvang van staten. Beide kandidaten lagen op 4 november vrijwel gelijk en moesten Florida met 25 kiesmannen winnen om aan een meerderheid in het Electoral College te komen.

De staat Florida bepaalde 26 november na meetelling van de twee districten waar een hertelling was gehouden dat Bush met 537 stemmen meer de winnaar was. Op 8 december beval het staatshooggerechtshof een hertelling van alle stemmen in de staat, maar die beslissing werd de volgende dag door het federale hooggerechtshof herroepen. Daarmee was de weg vrij voor Florida om de uitslag op 13 december vast te stellen. Gore accepteerde die uitslag en het Electoral Collega koos Bush tot president.

Op het internet: