Syrië levert militante moslim uit aan Egypte

Syrië heeft een van de meestgezochte militante moslimleiders aan Egypte uitgeleverd, heeft het Islamitische Observatiecentrum zondag bekendgemaakt.

APNED

Rifa'i Ahmed Taha werd al een maand geleden aan de Egyptische autoriteiten overgedragen, aldus het in Londen gevestigde observatiecentrum. Taha (47) werd negen jaar geleden in Egypte bij verstek ter dood veroordeeld. Hij is een voormalig leider van de terroristische organisatie al-Gamaa al-Islamiyya en zat al enkele maanden vast in Syrië nadat hij uit Sudan was gekomen. Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken wilde het bericht over de uitlevering van Taha bevestigen noch ontkennen. Syrië heeft evenmin gereageerd.

Het observatiecentrum, een doorgaans betrouwbare bron van informatie over militante moslims, noemde de Syrische stap een "misdaad die de eenvoudigste mensenrechtenprincipes schendt". Het centrum zegt op te komen voor de rechten van moslims waar ook ter wereld. De leider van het centrum, Yasser el-Sirri, is vorige maand in Londen aangeklaagd in verband met de moord op Ahmed Shah Massood, de militaire leider van de Afghaanse oppositie op 9 september.

Het is niet duidelijk waarom Taha naar Syrië is gegaan, een land dat weinig op heeft met moslimmilitanten. Het centrum suggereerde dat hij daarheen was gestuurd door Sudan, waarvan de islamitische regering werkt aan verbetering van de betrekkingen met Egypte en het Westen. De Sudanese regering zou zich niet de woede van de eigen invloedrijke militanten op de hals hebben willen halen door Taha rechtstreeks aan Egypte uit te leveren.