Zwitserland gastland op Megavino

Wijnliefhebbers zijn al langer bekend met Megavino, de grote wijnbeurs die elk jaar in Brussel gehouden wordt. Straks is Megavino al aan zijn zesde editie toe, en bij die gelegenheid worden er weer duizenden geïnteresseerde bezoekers verwacht. Gastland dit jaar is

Zwitserland

.

BR>

Op Megavino worden telkens wijnbouwers uit alle windstreken uitgenodigd om hun wijnen voor te stellen en daar de nodige uitleg bij te geven. Vorig jaar, toen er meer dan twintigduizend bezoekers kwamen opdagen, stonden de wijnen van Bourgogne in de spots, dit jaar werd gekozen voor Zwitserland. Niet meteen een bekend wijnland, maar wel een land dat met zijn 15.000 hectare wijngaarden in volle opmars is. De grootste wijnstreken bevinden zich in de regio's Wallis, Vaud, Genève en Duitstalig Zwitserland. Er wordt niet alleen witte wijn gemaakt, maar ook rode. De meest bekende rassen zijn

chasselas, pinot noir en gamay

maar op Megaviono kan de bezoeker ook rariteiten ontdekken zoals bijvoorbeeld de

petite arvine en de johannisberger

.

Maar Zwitserland is uiteraard niet het enige land op de wijnbeurs. In totaal zijn er 26 landen die hun wijnen presenteren. Natuurlijk behoren daar de klassiekers bij, maar ook landen als Kroatië, Tunesië, Marokko, Roemenië... Tegelijkertijd en in hetzelfde paleis is er ook 'Gastrorama', waarin gastronomische producten worden voorgesteld. Die gaan van kaviaar en oesters over olijfolie en truffel tot fijne vleeswaren en chocolade.

Ontdekken

Alain Bloeykens is de organisator van Megavino. Volgt het salon eigenlijk de recente wijntrends? willen we weten. Alain Bloeykens: «Zeker en vast, want de mensen zijn er duidelijk op uit om steeds meer onbekende wijnlanden ontdekken, en daar spelen we graag op in. Je ziet bijvoorbeeld dat de Belgen Frankrijk een beetje links laten liggen om steeds meer op wijnontdekkingstocht te gaan in nieuwe wereldlanden als Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland... Op Megavino krijgen ze de kans om een andere, een nieuwe wijn te ontdekken, iets wat ze thuis wellicht minder snel zullen doen. We zien dat vooral de Vlamingen heel erg openstaan voor die kennismaking met andere wijnen en graag eens willen afwijken van dat klassieke glas.»

Megavino vindt dit jaar plaats van vrijdag 9 november (nocturne) t/m maandag 12 november van 10 tot 19 uur in paleis 1 van het tentoonstellingspark van de Heizel in Brussel. Toegangsprijs 350 frank (8,68 euro), glas en catalogus inbegrepen.

Nu in het nieuws