Reiki pompt energievoorraad op

"Je aura zit vol negatieve dingen omdat je voortdurend oordeelt over anderen en over jezelf", zegt Reiki-master Reine. "Stop met die gedachten en je aangeboren levensenergie zal je rust geven." Omdat we nu eenmaal te weinig tijd hebben om goed voor onszelf te zorgen, zoeken steeds meer mensen hun toevlucht tot Reiki. Een vorm van handoplegging die de Japanner Usui oppikte bij Jezus Christus zelf.

BR>

Reiki (Rei=universele, Ki=levensenergie) is een therapie, een behandelingswijze, maar ook een levensfilosofie. Bedoeling is onze energievoorraad weer op te pompen, zodat we ons beter voelen. Reiki is geen kunst of kunde, maar een puur menselijke eigenschap die we door het leven zelf hebben verleerd. Reiki is gewoon tijd nemen om adem te halen. "Mensen zijn constant bezig met denken", zegt Reine. "Over zichzelf, over anderen, over wat ze nog moeten doen, over wat ze niet hebben, over wat ze niet kunnen. Vaak heel negatieve gedachten, die ons energieveld of aura compleet in de war sturen. Onze energie raakt door die gedachten geblokkeerd en we geraken in een strop. Klachten als depressie, stress, rugpijn, hoofdpijn, etc... zijn het gevolg."

Reiki is een therapie die door handoplegging de energie van een Reiki-master doorgeeft aan zijn 'patiënt'. Door verschillende handposities en aanrakingen stroomt de levensenergie van de master door. Reiki geneest fysieke klachten, maar versterkt ook aangeboren en verborgen talenten, maakt je geestelijk evenwichtiger en dus ook gelukkiger.

"De meeste mensen die ik over de vloer krijg, zijn uitgeput. Ze hebben een dringende behoefte aan energie. Nochtans heeft elk mens zijn eigen portie levensenergie. Maar door de foute gedachtenpatronen geraakt die energie uitgeput of geblokkeerd. Waarom denken wij dat we beter zijn dan Bin Laden of Marc Dutroux? In wezen zijn die mensen even goed of slecht als wijzelf. Alleen hebben hun gedachten een hele vreemde kronkel genomen. Maar ook die van ons doen raar, want je kan zeggen dat in elk van ons wel een Bin Laden schuilt. Het is een opdracht om die negatieve gedachten te laten gaan." "Door Reiki kom je tot inzicht, je verandert. Mensen die gedomineerd worden door hun partner, hun kinderen of hun baas zullen na een Reiki-therapie dat niet langer pikken. Hun aura wordt weer sterker en ze zullen weer kunnen opkomen voor zichzelf. Reiki brengt je terug tot je echte zelf, het doet je ego, zoals je dat voor de buitenwereld en ook voor jezelf hebt gecreëerd, afbrokkelen."

Initiatie

De Japanner Mikao Usui was altijd al gefascineerd door de handopleggingen van Jezus Christus. Na een periode van vasten en mediteren legde hij de basis van het Reiki-systeem. Hij richtte in Tokio een kliniek op, behandelde patiënten en gaf workshops om zijn kennis door te geven. Tijdens zijn leven, hij stierf in 1926, leerde hij 20.000 mensen Reiki.

Iedereen kan Reiki leren. Om master te worden, moet je drie graden doorlopen. Hoe lang dat duurt, hangt af van jezelf. "Tijdens de eerste graad of inwijding wordt een kanaaltje naar je verborgen energiebron vrijgemaakt. De eerste blokkades worden opgeheven en je energie kan weer vrijuit door je lichaam beginnen stromen." In die eerste fase ligt de nadruk op het lichaam: je leert de handposities van Reiki kennen.

"Tijdens Reiki 2, de tweede graad, wordt dat kanaaltje naar je energiebron nog een beetje groter gemaakt. Nadruk ligt op het emotionele. Je wordt geconfronteerd met jezelf en Reiki doet nu trauma's naar de oppervlakte komen." In de tweede graad leer je ook de symbolen van Reiki kennen en gebruiken. De Reiki-symbolen maken blokkades open, doen energie stromen en laten ook een behandeling op afstand toe (van mensen die fysiek niet aanwezig zijn). Reiki 3 maakt van de leerling een meester. "Alle blokkades zijn in deze fase opgeruimd en de energie krijgt een spiritueel niveau. Je komt in contact met het doel van het leven, de goddelijke energiebron. Je kan nu helende energie doorgeven en je leert methoden om anderen in te wijden."

Vijf Reiki-principes

Usui, de grondlegger van Reiki, heeft de vijf principes van de Japanse Meiji-keizer overgenomen als hulpmiddelen om onze levensenergie te kanaliseren. Bedoeling is ze elke dag uit te spreken, een keertje 's morgens en een keertje 's avonds.

1. Ik ben vandaag niet boos of geërgerd.

2. Ik maak me geen zorgen vandaag.

3. Ik ben dankbaar voor alles wat op mijn pad komt.

4. Ik werk vandaag met toewijding.

5. Ik ben vandaag vriendelijk tegen iedereen.

Hoe voelt het aan?

Je moet niet per se

geloven

in Reiki om effect te voelen, maar je moet er wel voor openstaan. Sluit je je helemaal af of span je je lichaam op, dan kan je het wel vergeten. Wat voel je dan wel na een Reiki-behandeling? Rust...

Een Reiki-behandeling begint meestal met een gesprek. Als je een probleem of klachten hebt, kan je uitleggen wat er aan de hand is. Of je vertelt gewoon hoe je leefsituatie in elkaar zit. Vaak hebben fysieke klachten een psychische oorzaak en het is de bedoeling dit te achterhalen. De therapeut zal vervolgens proberen een soort van analyse te maken van

jouw geval

.

De oplossing ligt in jouw handen, de therapeut maakt alleen de weg naar die oplossing vrij.

Wanneer je mag gaan liggen, begint de eigenlijke Reiki-sessie. De therapeut zal zijn handen, met gesloten vingers, heel lichtjes op je hoofd, hals, schouders, buik, benen of voeten, kortom over je hele lichaam, leggen. Op dat moment is de therapeut het kanaal dat "de krachten door zijn lichaam laat stromen en die via zijn handen aan jou doorgeeft". De meeste mensen voelen zich warm worden, sommigen voelen eerder koude. In ieder geval maakt de handoplegging je rustig - tenminste als je een beetje meewerkt -, soms word je er zelfs slaperig van. Het kan ook gebeuren dat tijdens de sessies emoties naar boven komen, omdat Reiki innerlijke blokkades oplost.

Info

De prijs die je betaalt, verschilt erg naargelang de therapeute die je kiest. Bij sommigen betaal je 2000 frank per uur, bij andere 1500 frank voor twee uur. Adressen en telefoonnummers vind je in het telefoonboek onder

massage

en ook enkele onder

schoonheidsinstituten

.

Nu in het nieuws