La Pérouse, een restaurant dat niet meer schommelt

Het drijvende Antwerpse restaurant La Pérouse is terug, en hoe. De sterren van weleer heeft hij en hoeft hij niet meer. De klasse en de grandeur pikt hij zo weer op. Daarvoor zorgt in de eerste plaats de nieuwe ligging. Niet meer op de Schelde, wel tussen jachten en binnenschepen in het Willemdok en voor het Havenhuis. Bij hevige wind beweeg je dus niet meer mee op de deining. Dat scheelt een slok op de borrel als je aan tafel zit.
BR>
Dat La Pérouse weer op koers zit, is te danken aan een samenwerking die Flandria International aanging met de Aldhem Horeca Group, die langs de E313 in Grobbendonk een congreshotel uitbaat. "Beide partners participeren op fifty-fifty-basis in de vennootschap waarin het schip is ondergebracht en op dezelfde manier in de exploitatievennootschap", zegt Flandria-directeur Dominique Vaes. Meer concreet betekent het dat Flandria het schip inbracht en dat de andere partner investeerde in de verbouwingen. Die zouden naar schatting zo'n tien miljoen frank (248.000 euro) hebben gevergd. Vergeet niet dat het schip een hele tijd geen restaurant meer is geweest en werd ingezet in de Schelde-cruisemarkt.

Voor de opsmuk greep La Pérouse terug naar zijn jeugd. Net zoals in een vorig leven werd de ombouw van Flandria 16 tot restaurant La Pérouse begeleid door de Brusselse architect Christophe Gevers. Hij zocht een combinatie klassieke scheepsinrichting met speelse, hedendaagse kleuren en meubels. Zo zijn de ramen met koperbeslag nadrukkelijk omzoomd met fel marineblauw. Het plafond moet met zachtroze en lichtblauwe tinten meer licht in de zaal brengen. Sommigen schrikken van de inox-lederen stoelen, maar het went. En ze zitten goed tijdens het eten.

Je zou het haast vergeten te zeggen, maar er wordt inderdaad nog wat gesmikkeld ook aan boord van La Pérouse. Voor dit doel stichtten beide partners een exploitatiemaatschappij, en die huurt het schip. Het bedrijf wordt gerund door manager Jean-Jacques De Busscher, bijgestaan door keukenchef Patrick Verheire. "Ik denk dat het restaurant, met menu's van 1.300 frank (32,23 euro) en 1.800 frank (44,62 euro) toegankelijker is dan vroeger", aldus Jean-Jacques De Busscher. "We willen terugkomen met een creatieve keuken. Daarmee zet chef Patrick Verheire zich toch een beetje af tegen de klassieke keuken van La Pérouse."
"Maar kwaliteit staat natuurlijk voorop. Dat merk je ook op de kaart. Als er staat: 'Bar de ligne', dan betekent dat ook dat deze baars met de lijn is gevangen. Dat handwerk betaal je wel." De chef blijft ook in de wijnkeuze creatief. Van de 120 mogelijkheden behoort een kwart tot de wereldwijnen.

Piva-directeur Rogier Gysemans mocht als een van de eersten kennismaken met de nieuwe keuken. "Velen zullen afkomen op de naam van het restaurant en op wat daar werd aangeboden. Maar elke zaak moet haar reputatie en faam opbouwen. Deze ook", zegt hij.

"De combinatie van wijn en gerechten vind ik terecht." Dat wil bijvoorbeeld zeggen: zeebaars met een Duitse witte Frankenwijn, lendebiefstuk met een rode shiraz uit Australië en kaas met een Banyuls Grand cru.

En de prijzen? "De menuprijzen lijken me correct. A la carte is wellicht een beetje te duur."

Het driegangen-menu, alle dagen behalve vrijdag- en zaterdagavond, is verkrijgbaar tegen 1.300 frank (32,23 euro). Het 'Menu La Pérouse' bestaat uit vijf gangen en kost 1.800 frank (44,62 euro) tot 2.600 frank (64,45 euro). Het fijnproeversmenu van vijf gangen is verkrijgbaar vanaf 2.200 frank (54,54 euro).

Restaurant La Pérouse, Willemdok voor het Havenhuis, 03-470.23.40, dinsdag tot vrijdag van 12u tot 14.30u en van 18.30u tot 21.30u, zaterdag alleen 's avonds.
MEEST RECENT