Vogels vindt dat Vandenbroucke teveel bespaart in ouderensector

Print
Vlaams Gezondheidsminister Mieke Vogels, ook bevoegd voor ouderenzorg, vindt dat federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke te sterk snijdt in het budget van de ouderensector.
BR>
In 2001 schrapte minister Vandenbroucke reeds 1 miljard frank van de RIZIV-toelage aan de rusthuizen, zo luidt het in een mededeling van Vogels. «Daarbovenop voorziet hij nog een besparing van 1,1 miljard frank in 2002. Naast de 326,4 miljoen frank die hij bespaart door de palliatieve bijdrage van 24 frank naar 10 frank per inwoner te brengen, besliste hij ook tot een uitstel met 6 maanden van de reconversie van gewone rusthuisbedden (ROB) naar de financieel beter ondersteunde RVT (rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen)-bedden. Tot slot wordt ook het toegelaten jaarlijks groeipercentage van 2,5% (ongeveer 88 miljoen frank voor de ouderensector) in het budget geschrapt».

Vogels zegt zich erg ongerust te maken over de leefbaarheid van de Vlaamse rusthuizen: «De residentiële ouderenzorg heeft absoluut bijkomende middelen nodig».

.

Nu in het nieuws