Rusland gaat lijst publiceren van buitgemaakte oorlogskunst

De Russische minister van cultuur Michail Sjvidkoi heeft dinsdag tijdens een bezoek aan Berlijn gezegd dat Rusland eind volgend jaar een lijst zal publiceren van de kunst die het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog namens de Sovjetunie in beslag heeft genomen.

APNED

BR>

Tijdens een interview voor het radiostation Deutsche Welle zei Sjvidkoi dat er zich in Rusland ongeveer 287.000 kunstvoorwerpen bevinden die als oorlogsbuit mee terug is genomen. Volgens eerdere schattingen van westerse kunstexperts heeft de Sovjetunie tijdens de oorlog echter een miljoen kunstobjecten geroofd, waaronder boeken, schilderijen, muntenverzamelingen en kerkkunst. Ook de zogeheten Koenigscollectie behoort hiertoe. Volgens de Russische president Vladimir Poetin bevindt zich in Russische depots echter ook veel 'tweederangs' kunst als meubels.

Vooral in Duitsland maakten de sovjettroepen een grote hoeveelheid kunst buit. Duitsland dringt al lange tijd aan op het teruggeven van de oorlogsbuit. De Sovjetunie heeft de roofkunst lange tijd beschouwd als compensatie voor de verwoestingen die nazi-Duitsland tijdens de oorlog in de Sovjetunie had aangericht. Poetin heeft gezegd een eind te willen maken aan de oude kwestie. Het bekend maken van alle kunstvoorwerpen die zich nog in Rusland bevinden is daarbij een eerste stap. Als teken van goede wil zullen volgend jaar de middeleeuwse glas-in-lood ramen van een kerk in Frankfurt aan de Oder in Oost-Duitsland geretourneerd worden.