Televisie shockeert Vlamingen zelden

Voor bijna de helft van de Vlamingen is TV1 dé zender bij uitstek. Bovendien zijn er weinig beelden te zien, die de gemiddelde Belg shockeren. Deze dingen blijken uit het onderzoek

TV-beleving in België

, dat het Gentse marktonderzoekbureau

Columbus Qiuanti

uitvoerde in opdracht van uitgeverij Reader's Digest. Televisie wordt volgens het onderzoek niet als schokkend ervaren. Bijna tweederde van de Belgische televisiekijkers zegt zelden of nooit van zijn stuk gebracht te zijn door een tv-programma. Actualiteitenprogramma's die verslag doen van nieuws over oorlogen, aanslagen of rampen, over dierenmishandeling of over martelingen, maken de meeste indruk.

HERMAN VAN DONINCK

BR>

Catherine Billiau van Reader's Digest zegt hierover: "Het lijkt alsof er weinig nieuwe televisieformules zijn, waar de Belgische kijker nog van opkijkt. Pogingen van televisiemakers om de laatste taboes te doorbreken, blijken minder indruk te maken dan de harde werkelijkheid van het wereldnieuws."

Wat opvalt is dat het sociale aspect van televisiekijken in vergelijking met vijf tot tien jaar geleden niet is afgenomen. Voor driekwart van de Belgen is tv-kijken nog steeds bij voorkeur een gezinsbezigheid. Diegenen die denken dat tv-kijken vandaag de dag geen sociale aangelegenheid meer is, geven als voornaamste reden hiervoor de toegenomen individualisering - ieder kijkt op zijn eigen toestel - en de minder aangename programma's.

Gemiddeld kijken de Belgen zes dagen per week en 2,5 uur per dag naar tv. Tegenwoordig beschikt de gemiddelde familie over meerdere televisietoestellen. Een kwart van de Belgen houdt zich tijdens het tv-kijken met andere zaken bezig. Huishoudelijk werk (strijken) en lezen horen tot de meest genoemde activiteiten, maar ook het bereiden en nuttigen van maaltijden worden vermeld. Meer dan de helft van de Belgen kijkt naar tv om zich te ontspannen en vier op de tien kijkt uit persoonlijke interesse. Hoewel vaak gedacht wordt dat jongeren de meeste tijd voor televisie doorbrengen, is het opvallend dat ouderen frequent en langdurig kijken (3 uur en 20 minuten per dag).

Nu in het nieuws