Waasland in opstand tegen opdoeken handelsrechtbank

Een uitgebreide delegatie van economische belangengroepen en politieke partijen trekt binnenkort naar het kabinet van minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD). "Dit wordt het moment van de waarheid", meent CD&V-voorzitter Herman De Jonghe, ook griffier bij de Rechtbank van Koophandel.

KOEN DEWANCKEL

BR>

De voorbije maanden werd op diverse fronten in het Waasland actie gevoerd om het opdoeken van de Kamer van Koophandel in Sint-Niklaas ongedaan te maken. Volgens de critici komt de centralisatie in Dendermonde alleen om de belangen van de rechtbank daar te dienen. Dat vloekt met het economisch overwicht van het Waasland ten overstaan van de Ros Beiaardstad. Burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas had reeds een persoonlijk onderhoud met minister Verwilghen. De Wase parlementsleden Jos De Meyer (CD&V), Magda De Meyer (SP.A), Marc Cordeel (VLD) en Simonne Leen (Agalev) uitten in een gemeenschappelijke brief hun ongenoegen. Ook nationaal VLD-voorzitter Karel De Gucht liet al weten zijn partijgenoot op andere gedachten te willen brengen.

"Dat maakt deel uit van het probleem", meent de Sint-Niklase CD&V-voorzitter Herman De Jonghe. "Vroeger bestond binnen de CVP een rivaliteit tussen Wilfried Martens en Leo Tindemans. Dat was niets in vergelijking met de verhouding tussen De Gucht en Verwilghen binnen de VLD. Ik vrees hoe meer steun we krijgen van De Gucht, des te stijver Verwilghen het been houdt."

Nu in het nieuws