UZA-arts gaf 16-jarige overdosis chemokuur

Tweeëneenhalf jaar nadat het beruchte 'baby Charlotte'-proces het UZA-ziekenhuis in discrediet bracht, stond er dinsdag opnieuw een UZA-arts voor de Antwerpse strafrechter. Dokter Pascale W. (36) geeft toe dat ze het 16-jarige kankerpatiëntje Mario Willocx een viermaal te hoge dosis medicatie voorschreef en zo verantwoordelijk was voor zijn wekenlange en hopeloze doodstrijd.

BR>

Mario Willocx uit Willebroek stapte begin 1999 naar de huisarts met een pijnlijke linkerknie. De diagnose was niet mals: botkanker, maar volgens de artsen perfect te genezen door drie chemokuren en een operatie. Met goede moed startte Mario half februari met zijn eerste chemotherapie in het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen). Per kuur gaven de artsen hem 160 milligram Plantinol, verdeeld over vier baxters van 40 milligram. Mario reageerde goed op zijn behandeling en kreeg in maart zijn tweede kuur. Maar bij de laatste therapie, op 1 april 1999, liep het fout. Zijn artsen waren in het buitenland naar een congres en Pascale W. nam het van hen over.

Op het therapieblad dat in Mario's dossier zat, schreef ze neer welke medicatie Mario moest krijgen: 160 milligram Platinol. Het was op het voorschrift van de apotheekdienst dat ze even verstrooid was en een fatale fout maakte: in plaats van vier maal 40 milligram, schreef ze vier maal 160 milligram van het medicijn voor. Mario kreeg vier keer de normale hoeveel Platinol door zijn aders gepompt.

Mario reageerde niet anders dan op de twee vorige kuren. Maar op 5 april, toen hij weer thuis was, werd hij plots doof. Hij werd opgenomen op de afdeling Neus, Keel en Oor van het UZA. Het was pas 's avonds, toen Mario's nieren blokkeerden, dat hij werd overgebracht naar Intensieve Zorgen. Toen drong het bij de dokters door dat Mario misschien een overdosis had gekregen. Ze haalden er het therapieblad van dokter W. bij, maar daar was niets abnormaals op te vinden.

Op 7 april kwam het foute apothekersvoorschrift boven water. Maar voor Mario was het te laat. Vanaf dan voerde hij een wekenlange en huiveringwekkende doodstrijd. Eén voor één gaven zijn organen het op. Mario zelf was doodsbang omdat hij niet wist wat er met hem gebeurde. Op 2 mei gaf zijn hart het op en stierf hij.

Dr Wilmes geeft toe dat ze een fout maakte, zei haar advocaat. "Ze wordt er iedere dag herinnerd aan wat ze Mario en zijn ouders heeft aangedaan. Is ze niet al genoeg gestraft? Moet ze dan nog een gevangenisstraf krijgen?"

Het openbaar ministerie vond van wel. Het vorderde vier maanden voorwaardelijke celstraf. "Want viér keer de normale dosis oorschrijven is toch wel érg veel", zei de procureur. Ook het diensthoofd van de UZA-apotheek stond terecht, omdat hij volgens het openbaar ministerie had moeten zien dat de voorgeschreven dosis veel te hoog was. Het vorderde de opschorting. Vonnis op 20 november.

Nu in het nieuws