Europese Unie bewaakt milieu en veiligheid vanuit de ruimte

De Europese Unie zal via satellieten en andere spitstechnologie voortdurend het leefmilieu en de veiligheid op aarde in het oog houden. De 15 ministers van Onderzoek hebben dinsdag groen licht gegeven voor de uitbouw van het GMES (global monitoring for environment and security).

BELGA

BR>

De EU heeft reeds één ruimtevaartprogramma, het zogenaamde Galileo, dat een Europees antwoord biedt op de Amerikaanse GPS-technologie. Momenteel wordt volop gewerkt aan de uitbouw van dit systeem voor navigatie via satelliet. De laatste politieke hindernissen zijn opgeruimd.

De EU-commissarissen voor Onderzoek en Milieu, respectievelijk Philippe Busquin en Margot Wallström, gaan door op het elan en schuiven GMES naar voren als tweede ambitieus programma. Het gaat niet alleen om ruimtevaarttechnologie, maar om een combinatie van bestaande technologieën om zo een reeks zaken te kunnen opvolgen. De Commissie geeft zelf diverse voorbeelden van wat GMES zou kunnen: het opvolgen van natuurrampen zoals bosbranden, het volgen van vluchtelingenstromen, het meten van klimaatveranderingen.

De aanslagen van 11 september hebben uiteraard hun effect op een programma dat zegt te willen waken over veiligheid. De EU-lidstaten willen dat de Commissie hier toch wat meer duidelijkheid verschaft. Voor Busquin kan het niet gaan om strikt militaire toepassingen, maar kan wel worden samengewerkt met de bestaande militaire capaciteit terzake, met name de Europese observatiepost in Spanje. Een kostprijs voor GMES wordt nog niet vermeld omdat het nog maar gaat om voorbereidingen. Momenteel wordt het geld gevonden op diverse posten. Het zou om 200 miljoen euro (zo'n 8 miljard frank) gaan.