Visueel goed toegankelijke sites krijgen label

Print
De vereniging Blindenzorg Licht en Liefde gaat aan alle websites die toegankelijk zijn voor visueel gehandicapten een label toekennen, de speciaal daarvoor ontworpen "BlindSurfer". "Want", zo vindt de organisatie, "surfen op het internet moet ook mogelijk zijn voor wie niet goed ziet". Het label is een onderdeel van een ruimer project, dat gesteund wordt door minister van Gelijke Kansen Mieke Vogels.
BR>
Het internet vormt een onuitputtelijke informatiebron. Het probleem voor slechtzienden is dat websites slechts moeizaam tot helemaal niet toegankelijk zijn, zo zegt Jeroen Baldewijns, technisch adviseur van Blindenzorg Licht en Liefde. De voornaamste knelpunten zijn de aanwezigheid van grafische elementen (icoontjes), waarbij er geen alternatief in tekstvorm is. Ook de navigatiemiddelen (aanklikbare grafische afbeeldingen of frames) zijn moeilijk of niet bruikbaar voor wie slecht ziet. Omdat webdesigners vaak gewoon niet vertrouwd zijn met de problematiek heeft Licht en Liefde naar zoveel mogelijk webbouwers een brochure gestuurd met de krijtlijnen voor een leesbare website. Zo wordt hen bijvoorbeeld aangeraden sterk contrasterende kleuren te gebruiken.

Verder zal Blindenzorg permanent websites controleren op visuele toegankelijkheid en de resultaten ervan doorspelen aan de betrokken site-bouwers. Toegankelijke websites krijgen dan het speciaal ontworpen label "BlindSurfer". Dat is te herkennen als surfplank waarop een witte blindenstok staat. Het logo komt op de startpagina en moet voorzien worden van een alternatieve brailleregel of spraaksynthesizer. Tot nu toe kregen al een vijftigtal websites het label.

.

Nu in het nieuws