Papierpulp kan via bacteriën verkregen worden

Nooit meer bomen kappen om papierpulp te maken, want de pulp kan worden verkregen uit bacteriën. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit in Austin, Texas.

GPD

Zij stuitten op de vorming van cellulose door een nieuw gevonden groep cyanobacteriën of blauwalgen. Deze bacteriën gebruiken hiervoor hetzelfde genetisch materiaal als landplanten, zo melden de onderzoekers in het blad Plant Physiology.

Blauwalgen behoren tot de oudst levende organismen op aarde die al drie miljard jaar bestaan. Fossielen van verwante bacterievormen dateren zelfs al van 3,5 miljard jaar terug. Cellulose is een biopolymeer dat planten in de eerste plaats gebruiken als bouwsteen voor hun celwanden. Cellulose is economisch belangrijk omdat het de grondstof is voor planten die vezels leveren, zoals hout, katoen en vlas.

"De aanmaak van cellulose door sommige bacteriën is al eerder geopperd, maar nu is het voor het eerst ook daadwerkelijk aangetoond", zegt onderzoeker David Nobles. Een mogelijke toepassing in de toekomst is industriële productie van cellulose uit cyanobacteriën. "Als dit lukt hoeven we nooit meer bomen te kappen voor hout of papierpulp."

Cyanobacteriën leven in zeer uiteenlopende omgevingen. Ze komen voor in zoetwatermeren en in hyperzoute wateren, in woestijnen waar het nooit regent en in de droge valleien van de Zuidpool. Sommige cyanobacteriën kunnen zelfs zonder stikstof of water om te kunnen groeien.

Volgens de onderzoekers zijn de genen van de cyanobacteriën die coderen voor cellulose nauw verwant met die in landplanten. "Genetische analyse en vergelijking toont aan dat er een grote overeenkomst bestaat tussen de aanmaak van cellulose door vaatplanten en die door cyanobacteriën".

Nu in het nieuws