Slaaptekort is gevaarlijker dan alcoholgebruik

Print
Slaaptekort is gevaarlijker dan alcoholgebruik. Dat is de stelling van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- Waak Onderzoek (NSWO). Een nacht te weinig rusten beïnvloedt ons dagelijks functioneren meer dan wanneer we een glaasje te veel drinken. 'De meeste mensen hebben per nacht ongeveer 8 uur slaap nodig, maar slechts de helft van de westerse bevolking komt hieraan toe', bericht NSWO.
De oorzaak van het slaapgebrek is, volgens de vereniging, voornamelijk te wijten aan de opkomst van de 24-uurs maatschappij. Hierdoor leveren we dagelijks steeds meer van onze hoeveelheid slaap in. Andere aanleidingen voor een korte nachtrust zijn lichamelijke of psychische stoornissen, omgevingslawaai, extreem lange en/of onregelmatige werktijden en een te hoge werkdruk.

"Terwijl de nadelige effecten van alcoholgebruik uiterst serieus worden genomen, zijn die van slaaptekort nauwelijks bekend", meldt Gerard Kerkhof, voorzitter van de NSWO. Voor het individu leidt chronisch slaaptekort tot vermoeidheid, prestatieverlies en uiteindelijk tot gezondheidsklachten. Voor de samenleving zijn er hoge economische kosten door toenemend gebruik van slaapmiddelen en een groter ziekteverzuim. De vereniging zoekt naar een oplossing voor deze problemen en dringt aan op een grootschalig onderzoek naar de persoonlijke en maatschappelijke effecten van slapeloosheid. Op die manier hoopt zij zicht te krijgen op effectieve tegenmaatregelen.

Kerkhof staat achter het idee van een onderzoek: "Ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking heeft een chronisch slaaptekort. Daarnaast zijn er veel mensen die geen 56 uur slaap per week halen." In tegenstelling tot de woorden van Kerkhof meldde het Sociaal Cultureel Planbureau afgelopen week, naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van 'Trends in de tijd', dat de slaaptijd van de gemiddelde Nederlander met 1,5 uur is toegenomen. Dat zou betekenen dat de meeste burgers wel acht uur slapen. "Dat verbaast me", vertelt de voorzitter. "Naar ons idee zijn er echt veel mensen die te weinig slapen. Ik moet wel zeggen dat wij onze cijfers baseren op Amerikaanse onderzoeken."

.

Nu in het nieuws