Consumentenvertrouwen VS op laagste punt in 7 jaar

Print
Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is na de terroristische aanslagen van 11 september op het laagste punt in zeveneneenhalf jaar beland. Amerikanen hebben nog maar weinig vertrouwen in de economie en vrezen ontslagen en een recessie.
BR>
De graadmeter die sinds 1985 door middel van consumentenonderzoek wordt bijgehouden door marktonderzoeksbureau CB, daalde van 97 voor de aanslagen van 11 september tot 85,5 eind oktober. Het is de vierde opeenvolgende daling van de index en het laagste cijfer sinds februari 1994.

Economen vrezen dat een recessie niet meer te vermijden is in de VS. Er zijn sinds de aanslagen op Washington en New York tienduizenden ontslagen gevallen in de VS en de angst voor een economische recessie drukt de uitgaven van consumenten, waardoor de economische activiteit verder afneemt.

Het Amerikaanse ministerie van financiën maakte dinsdag bekend dat de terroristische aanslagen waarschijnlijk een krimpende economie tot gevolg zullen hebben, maar dat nog niet duidelijk is of er sprake zal zijn van een recessie. Daarvoor moet er in twee opeenvolgende kwartalen sprake zijn van economische krimp.

.

Nu in het nieuws