Ryanair werft piloten aan

Print
Piloten die in deze moeilijke luchtvaarttijden op zoek zijn naar een (nieuwe) job, kunnen onder meer terecht bij de Ierse lowcost-luchtvaartmaatschappij Ryanair, die vliegt vanuit Charleroi. Eén minpunt echter: kandidaten moeten voor de recrutering 50 Britse pond (3.242 frank of 80,37 euro) op tafel leggen. De sociale inspectie gaat de praktijk onderzoeken.
BR>
Volgens de website van Ryanair (www.ryanair.com/intropilot.html), werft de luchtvaartmaatschappij een veertigtal piloten op jaarbasis aan. Sollicitaties kunnen enkel via het internet, waarbij kandidaten zich moeten inschrijven in een gegevensbank.

"Alle kandidatuurstellingen moeten vergezeld gaan van 50 Britse pond voor procedurekosten", staat te lezen op de website. Zonder dit geld wordt een kandidatuur niet in aanmerking genomen. Ryanair aanvaardt geen andere betaalmiddel dan de kredietkaart. Zich aanmelden via het internet is de enige manier. "Don't ring, don't fax, don't post, don't drop-off", aldus Ryanair.

De gelukkigen die door Ryanair worden uitgenodigd, moeten nog eens 50 en 150 Britse pond (samen bijna 13.000 frank) betalen voor respectievelijk een interview en een test met de vluchtsimulator. Kandidaten die zich vroeger al hadden aangemeld, hebben pech. "De oude gegevensbank wordt gewist en vanaf 1 november vervangen door een nieuwe. Enkel zij die zich daarop aanmelden worden in aanmerking genomen", staat te lezen op de website. Omdat de piloten onder meer tewerkgesteld zullen worden vanuit de hub in Charleroi, ziet sociale zaken een probleem. "Artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) n°38 (6 december 1983) betreffende de aanwerving en selectie van werknemers bepaalt dat de kosten bij de recruteringsprocedure ten laste zijn van de werkgever", aldus Asglio, directeur-generaal van de inspectie van de sociale wetten.

.

Nu in het nieuws