Japan: hoogste werkloosheidscijfer in 50 jaar

Print
Steeds meer Japanners zitten zonder werk. In september was 5,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, heeft minister van arbeid Chikara Sakaguchi dinsdag bekendgemaakt, aanzienlijk meer dan de 5,1 procent waarmee rekening was gehouden.
"Er is sprake van een noodsituatie", zei de minister. In juli en augustus werd al een werkloosheidscijfer van 5 procent gemeten, het hoogste in de circa 50 jaar dat de statistiek wordt bijgehouden. De Japanse economie heeft flink te lijden onder de wereldwijd afvlakkende groei. Volgens Sakaguchi zullen er de komende tijd alleen maar meer werklozen bijkomen omdat de banken fors gaan saneren om hun schuldenlast te verlichten. Dat zal tot nieuwe faillissementen in het bedrijfsleven lijden en tot grootschalig banenverlies, zo is de verwachting.
Maandag meldde de Japanse regering dat de recessie vermoedelijk pas in maart 2003 is overwonnen. De Japanse economie is sterk afhankelijk van de export van massa-geproduceerde goederen. In totaal zitten 3,57 miljoen Japanners zonder werk. Een jaar geleden waren dat er 3,2 miljoen.

.

Nu in het nieuws