Antwerpse diamantuitvoer daalt fors

Print
De diamantsector voelt de gevolgen van de terreuraanslagen in de VS, dat zegt de Hoge Raad voor Diamant (HRD). Sinds de gebeurtenissen van 11 september daalde de totale uitvoer van Antwerpse diamant met 18 procent.
Vooral de Amerikaanse markt, goed voor de helft van de wereldwijde diamantconsumptie, 'hapert': de VS namen 38 procent minder goederen af. Israël, traditioneel gericht op de VS, kocht 45 procent minder diamant aan uit Antwerpen.
Het aantal zendingen viel de week na de terreuraanslagen terug met 30 procent als gevolg van de blokkering van luchttransporten. Begin september toonde de markt nochtans tekenen van herstel, na een moeilijk jaar. Zo waren er de tegenvallende verkopen, hoge voorraden op groothandelsniveau en de druk op de prijzen.
Over de eerste negen maanden van 2001 liep de aanvoer van ruwe diamant terug met 18 pct tot 4,82 miljard dollar, terwijl de uitvoer met 20 pct daalde tot 4,35 miljard dollar. "Dit wijst erop dat de diamantmarkt nog niet voldoende hersteld is en de verwerkende centra verder blijven afwachten", zegt de HRD. "Grote mijnmaatschappijen zoals De Beers, Rio Tinto en BHP anticipeerden ondertussen op de slabakkende economische toestand en brachten minder en relatief goedkopere goederen op de markt. De waarde daalde met 23 pct en het totale volume liep slechts terug met 7 pct." Voor de geslepen diamant is het beeld diffuser. De uitvoer daalde weliswaar slechts met 3 procent. De gestegen invoer van geslepen diamant (+2 pct) wijst er evenwel op dat onverkochte voorraden van diverse oorsprong opnieuw in Antwerpen op de markt worden gebracht, op zoek naar een nieuwe koper. Vooral invoer uit de VS (+18 pct) baart zorgen.
De uitvoer naar Italië (+18 pct), Frankrijk (+8 pct), Spanje (+20 pct), Singapore (+21 pct) en de opkomende VAE (+88 pct) blijft het in 2001 goed doen, maar kunnen het verlies voor de VS (-12 pct) en Japan (-20 pct) niet goedmaken.

.

Nu in het nieuws