Pentagon bevestigt aanwezigheid militairen in Afghanistan

De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld heeft dinsdag bevestigd dat de VS een "bescheiden aantal" manschappen in Afghanistan hebben. Het was de duidelijkste bevestiging tot nu toe van de aanwezigheid van Amerikaanse militairen op Afghaans grondgebied.

BR>

Rumsfeld zei dat de Amerikanen verbindingen onderhouden met de Noordelijke Alliantie, actief zijn in de bevoorrading van de alliantie en doelen aangeven voor Amerikaanse bommenwerpers. Sommige Amerikaanse militairen zitten in het noorden, waar de alliantie actief is, anderen "komen in en uit het zuiden" van Afghanistan, aldus de minister.

Rumsfeld zei verder dat nu ongeveer de helft van de luchtaanvallen gericht is op steunverlening aan de alliantie. Dinsdag was 80 procent van het luchtoffensief gericht op frontposities van de Taliban tegenover de alliantie.

Rumsfeld hield de persconferentie samen met zijn Britse ambtgenoot Geoff Hoon, die zei dat de Britse bijdrage aan Operatie Duurzame Vrijheid zal bestaan uit 4.200 manschappen. Hoon benadrukte dat het gaat om "een duidelijke demonstratie van onze belofte zo lang als nodig is onze trouwste bondgenoot te steunen". Hij zei verder dat het onverstandig zou zijn om nu een bombardementspauze voor de moslimvastenmaand Ramadan aan te kondigden. Daarnaast gaf hij aan dat rekening wordt gehouden met bepaalde gevoelens in islamitische landen.

Rusmfeld wilde tot dusver niet ronduit bevestigen dat er Amerikanen in Afghanistan actief zijn. Maandag meldden verschillende kranten dat het Pentagon overweegt een Amerikaanse basis op een Afghaans vliegveld te vestigen. "Wij overwegen allerlei verschillende dingen", was het enige wat Rumsfeld erover kwijt wilde.

Het inrichten van een basis op Afghaans grondgebied zou aangeven dat het Amerikaanse leger agressiever wil optreden tegen de Taliban. De ruim drie weken van bombardementen hebben weliswaar de luchtverdediging van de Taliban uitgeschakeld, maar niet hun gevechtscapaciteit. Rumsfeld stelde al op 7 oktober, bij het begin van de bombardementen, dat luchtaanvallen niet voldoende zouden zijn en dat een belangrijke rol is weggelegd voor elitetroepen.

Nu in het nieuws