Noordelijke Alliantie stuurt elitetroepen naar front bij Kabul

Print
De Noordelijke Alliantie heeft dinsdag honderden elitestrijders opgesteld in de buurt van het front ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul, met de bedoeling om "in de nabije toekomst" op te trekken naar Kabul. De minister van buitenlandse zaken van de Afghaanse regering in ballingschap, Abdullah, kondigde aan dat binnenkort ook het offensief van de alliantie tegen Mazar-e-Sharif zal beginnen.
BR>
De elitetroepen in de buurt van Kabul, zogenaamde 'Zarbati', worden beter betaald, beter bewapend en beter getraind dan de gewone oppositiestrijders. De inzet van de 800 tot 1.000 elitesoldaten is een van de eerste tekenen dat de alliantie zich opmaakt voor een opmars naar de hoofdstad, die sinds 1996 in handen van de Taliban is.

Dinsdag overdag zijn er volgens woordvoerders van de alliantie en de Taliban zware bombardementen uitgevoerd op frontposities van de Taliban in Noord-Afghanistan en op Kandahar, het machtscentrum van de Taliban in Zuid-Afghanistan. Alliantiecommandanten hadden de VS opgeroepen tot meer samenwerking, met name wat betreft coördinatie van de bombardementen met operaties op de grond.

.

Nu in het nieuws