Opnieuw visum nodig voor VS?

Print
De Verenigde Staten gaan het statuut heronderzoeken van zes landen, waaronder België, Italië en Portugal, waarvan burgers zonder inreisvisum toegang krijgen tot de VS. De studie treft verder Argentinië, Slovenië en Uruguay en is de eerste stap van het project van president Bush om de immigratiereglementering te verstrengen na de aanslagen van 11 september.
BR>
"Er bestaan zekere ongerustheden over de manier waarop paspoorten worden uitgereikt in sommige van deze landen", aldus een Amerikaanse verantwoordelijke die anoniem wenst te blijven. Dat NAVO-landen als België, Italië en Portugal deze bevoorrechte status zouden verliezen, kan voor woede en affronten zorgen, lijken de Amerikanen te beseffen.

Om op de landenlijst van visumvrije landen te behoren, moeten regeringen voldoen aan sommige Amerikaanse wettelijke vereisten. Daartoe behoren efficiënte grenscontroles, immigratieregels en de juridische samenwerking met de Verenigde Staten. Gevraagd naar een reactie, was het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel niet op de hoogte van eventuele wijzigingen.

.

Nu in het nieuws