Nog meer lichamen geborgen uit Koersk

Forensische deskundigen hebben dinsdag nog twee lichamen geborgen uit de romp van de Russische kernonderzeeër Koersk, waarmee het totale aantal geborgen lichamen op 59 is gekomen. Bovendien hebben de bergers in het vierde en vijfde compartiment nog vijf lichamen ontdekt. Er werden voorbereidingen getroffen om ook deze te bergen.

BR>

Sinds maandag zijn ook zes van de 22 Granit-kruisraketten die de Koersk aan boord had zonder ongelukken uit het wrak verwijderd. Twaalf van de slachtoffers werden vorig jaar al boven gehaald door duikers die het wrak op de bodem van de Barentszzee hebben onderzocht, 47 zijn geborgen sinds de romp van de Koersk naar een droogdok bij Moermansk is overgebracht. Alle 118 opvarenden zijn omgekomen toen de Koersk in augustus 2000 na een explosie aan boord zonk, maar de marine had verwacht niet meer dan dertig tot veertig van hen terug te vinden.

Van de stoffelijke resten zijn er 32 geïdentificeerd en meer dan twaalf zijn teruggestuurd naar de woonplaats van de overledenen. In Sint Petersburg werd dinsdag de eerste kist ontvangen met de stoffelijke resten van kapitein tweede klasse Viktor Belogoen. Het gemeentebestuur heeft voor de slachtoffers uit Sint Petersburg dertig graven gereserveerd op de Serafimov-begraafplaats, waar eerder al twee opvarenden van de Koersk ter aarde zijn besteld.

Vice-premier Ilja Klebanov heeft maandag gezegd dat het onderzoek naar de oorzaak van de explosies die de Koersk tot zinken hebben gebracht vordert. Voor de autoriteiten staat al vast dat de eerste, fatale explosie teweeg is gebracht door een oefentorpedo in de neus van de onderzeeër. Uit het onderzoek moet blijken of deze is ontploft door een intern mankement, aanraking met een mijn uit de Tweede Wereldoorlog of aanvaring met een westerse onderzeeër.

Nu in het nieuws