"VS zullen eind van dit jaar Irak aanvallen"

Print
De Iraakse krant Babil, eigendom van de zoon van leider Saddam Hussein, heeft dinsdag gemeld dat de Verenigde Staten Irak voor het eind van het jaar zullen aanvallen.
"Bush de zoon wil het werk van zijn vader afmaken", zo staat in de krant van Oday Hussein. De krant refereerde aan de Golfoorlog van 1991, waarin de coalitie onder leiding van de toenmalige Amerikaanse president George Bush, vader van de huidige bewoner van het Witte Huis, er niet in slaagde Saddam te wippen. Babil voorspelde dat de Amerikanen hun aanvallen op Afghanistan de komende weken zullen staken vanwege het winterweer en door toenemende oppositie van islamitische landen.
"In plaats daarvan zullen de Amerikanen hun aandacht richten op Irak en een nieuwe aanval lanceren. Dit zou in de vastenmaand Ramadan kunnen gebeuren", aldus de krant, die stelde dat de VS de miltvuuraanslagen en de weigering van Irak om aangepaste sancties akkoord te gaan als excuus voor de aanvallen zouden gebruiken. Irak is tegen aanpassing van de sancties, die werden ingesteld na de invasie van buurland Koeweit in 1990, maar wil alleen de afschaffing daarvan.
Een aantal invloedrijke Amerikaanse beleidsmakers, zoals ex-directeur van de CIA James Woolsey en voormalig directeur van de Nationale Veiligheidsraad William Odom, pleiten voor het uitbreiden van de oorlog tegen terreur naar Bagdad. Maar anderen waarschuwen dat daardoor de steun voor de antiterrorismecoalitie onder moslims elders zal verdwijnen.

.

Nu in het nieuws