Peres bereidt eigen vredesinitiatief voor

Print
De Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres bereidt een vredesinitiatief voor om de impasse in het conflict met de Palestijnen te doorbreken. De minister heeft daarvoor echter niet de steun van de hele regering.
Volgens het Israëlische dagblad Maariv maakt een terugtrekking uit de gehele Gazastrook deel uit van het plan van Peres, evenals de ontmanteling van de Israëlische nederzettingen. Premier Ariel Sharon heeft zich daar in het verleden tegen verzet. De kloof tussen Sharon en leden van Peres' Arbeidspartij over het optreden van Israël in de Palestijnse gebieden is de afgelopen tijd sterk toegenomen.
Israël en de Palestijnen slaagden er maandag niet in om een tijdsschema overeen te komen voor de Israëlische terugtrekking uit vier steden op de Westelijke Jordaanoever die sinds de moord op minister Rehavam Zeevi bezet zijn. Israël eist dat de Palestijnen meer extremisten arresteert. De moordenaars van Zeevi zijn nog niet opgepakt, ondanks aanvallen van Israël op Palestijnse plaatsen, waarbij 38 doden vielen, en tientallen arrestaties. Uit Bethlehem en Beit Jalla heeft Israël zich al wel teruggetrokken.
De Palestijnse leider Yasser Arafat riep premier Sharon dinsdag vanuit Rome op om het vredesoverleg te hervatten. "Laten we teruggaan naar de implementatie van de akkoorden, laten we teruggaan naar het redden van het vredesproces, zonder voorwaarden en zonder militaire druk", aldus Arafat.
De Britse premier Tony Blair zal donderdag een bezoek brengen aan zowel Sharon als Arafat. De internationale coalitie tegen het terrorisme onder leiding van de Verenigde Staten is erop gebrand het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen, omdat de steun van de Arabieren noodzakelijk is in de strijd tegen terroristen. Mogelijk praat Peres vrijdag in Spanje met Arafat. De twee leiders zien elkaar daar op een economisch forum. In Oost-Jeruzalem vernielden Israëlische bulldozers dinsdag twee gebouwen in Palestijnse wijken. Voor de gebouwen zou geen bouwvergunning zijn afgegeven. Op twee bouwplaatsen werden funderingen vernield. Sinds begin dit jaar heeft het Israëlische stadsbestuur van Jeruzalem naar eigen zeggen dertig illegale gebouwen vernietigd.

.

Nu in het nieuws