Noordelijke Alliantie zet opmars Kaboel voort

Print
De Noordelijke Alliantie heeft dinsdag honderden elitestrijders opgesteld in de buurt van het front ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
De elitetroepen, die 'Zarbati' worden genoemd, worden beter betaald, beter bewapend, en beter getraind dan de gewone oppositiestrijders. De inzet van de 800 tot 1.000 elitestrijders is een van de eerste tekenen dat de alliantie zich opmaakt voor een opmars naar de hoofdstad, die sinds 1996 in handen van de Taliban-regering is.
Maandagnacht bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen het Taliban-front ten noorden van Kaboel en de sleutelstad Mazar-e-Sharif. Ook de steden Jalalabad in het oosten en Kandahar in het zuiden kwamen volgens de Taliban opnieuw onder vuur te liggen.
Alliantiecommandanten hebben erover geklaagd dat de Amerikaanse bombardementen vooralsnog weinig hebben uitgericht ten gunste van de oppositiestrijdkrachten. De alliantie heeft gezegd dat zij alleen met behulp van de Verenigde Staten in staat zal zijn de strategische stad Mazar-e-Sharif te veroveren op de Taliban. De verovering van Mazar-e-Sharif en de omliggende gebieden zou voor de alliantie de weg vrijmaken naar de grens met Oezbekistan, 55 kilometer ten noorden van de stad, voor de aanvoer van broodnodige voorraden.

.

Nu in het nieuws