Trucker Gotthardramp had Belgisch visum

Print
Sefy Aslan Ufacikan, de 45-jarige Turkse trucker die wellicht de ramp in de Zwitserse Gotthardtunnel veroorzaakte en daarbij zelf om het leven kwam, reed met een Belgisch toeristenvisum. Hij beschikte niet over een werkvergunning en mocht dus niet voor het pas opgerichte Aalsterse transportbedrijf Gültrans rijden.
De Turkse chauffeur arriveerde twee maanden geleden in België en kon vrijwel onmiddellijk aan de slag bij Gültrans. De eigenaar van het bedrijf is zelf van Turkse afkomst. Volgens de dienst Vreemdelingenzaken is zo'n visum maximum drie maanden geldig en dient het niet om hier te komen werken. Sefy Aslan Ufacikan wilde snel veel geld verdienen en dan terugkeren naar zijn vaderland, waar hij zijn vrouw en vijf kinderen achterliet. Het lot heeft er anders over beslist.

De eigenaar van het Aalsterse bedrijf waarvoor het slachtoffer van de tunnelramp reed, gaat hier dus zeker niet vrijuit. Zijn chauffeur was niet ingeschreven en wellicht ook niet verzekerd. Een werknemer van Super Liner Cargo, het Vilvoords bedrijf waarvoor Gül Trans rijdt, zegt dat hij niet verwonderd was toen hij van het ongeval in de Zwitserse tunnel hoorde en dat de chauffeur die voor het Belgische bedrijf reed wellicht verantwoordelijk was. "Slechts weinige chauffeurs rijden graag naar Italië. Het is ontzettend vermoeiend en gevaarlijk. De laatste tijd werd het traject vooral door Turkse chauffeurs afgelegd. Of die minder betaald worden weet ik niet, omdat ze in onderaanneming werken. Wat ik wel weet is dat sommigen onvoldoende ervaring hebben en problemen met de taal. Vaak kunnen ze amper de verkeersborden lezen en zijn ze overwerkt omdat ze op korte tijd genoeg geld willen verdienen om terug naar huis te gaan. Je kan het die chauffeur niet eens kwalijk nemen, wel zijn werkgever. De transportsector krijgt al genoeg kritiek. Dit soort toestanden doet het imago van het vrachtvervoer zeker geen goed", aldus het personeelslid van Super Liner Cargo.

In de voorgaande dagen was het Vilvoordse bedrijf steeds bereid om commentaar te geven over wat er zich in Zwitserland had afgespeeld. Nu gebleken is dat hun vracht door een zwartwerker werd vervoerd en het bedrijf geen beste reputatie heeft bij de transportvakbond, kregen we plots een "geen commentaar" te horen. Hetzelfde antwoord kregen we bij Gültrans in Aalst.

.

Nu in het nieuws