Telefacts: nieuwe beschuldigingen Zillionbaas

Print
"Als Frank Verstraeten tijdens de zomermaanden het Zillionfeest heeft verplaatst naar Oostende, dan deed hij dat als lid van een vzw. Die heette 'Jeugd aan zee', werd opgericht volgens alle wettelijke regels (de statuten zijn zelfs in het Staatsblad verschenen), maar na drie maanden en het verdelen van de opbrengsten weer opgedoekt. Dat is één nieuwe beschuldiging uit de lange reeks die 'Telefacts' (VTM) dinsdag aan het licht heeft gebracht.
Want de dansfeesten zijn georganiseerd in de geklasseerde ruimte van de Koninklijke Stapelhuizen, mits één miljoen huurgeld per maand. Twee processen-verbaal, waarin de overtredingen zijn vastgelegd, werden nooit ernstig genomen en vermoedelijk zonder gevolg geklasseerd.

Volgens senator Jean-Marie De Decker (VLD) heeft Frank Verstraeten met Zillion Beach tijdens de zomermaanden in Oostende 'minstens 16 miljoen verdiend met de toegangstickets alleen'. "En dan heb ik het niet eens over het verbruik want op een bepaalde dag is hier een voorraad van 14 ton drank afgeleverd", wist De Decker.

Zowel in Antwerpen als Oostende hebben gewezen medewerkers van Verstraeten tegen journalist Thomas Van Hemeledonck, maker van de reportage, uitvoerig getuigd over de vermeende fraudepraktijken van hun gewezen baas.

In Antwerpen zou Verstraeten vooraf getipt zijn over elke inval van politie en/of controlediensten. Bovendien zou, aldus een medewerkster, de Zillion zijn uitgerust met een systeem van waarschuwings- en knipperlichten dat elke medewerker alarmeert voor dit soort controles.

In Oostende werden medewerkers met dagcontracten aangeworven. Die documenten moesten achteraf worden gescheurd. "Soms waren we wél, soms niet ingeschreven", aldus een anoniem getuigende medewerker.

De gewezen manager van Verstraeten, Mario Verschueren, beschuldigde Verstraeten van 'druggebruik, waardoor hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn geworden'.

Maar ook wapenbezit en -gebruik, het afdreigen van medewerkers, racisme, het bedreigen van medewerkers en cliënteel, zelfs seksuele uitspattingen met klanten werden Verstraeten aangewreven. Journalist Roger Van Houtte (GvA) haalde het feit over de hekel dat de bedrijfseenheid Onderwijs van de stad Antwerpen in de Zillion haar personeelsfeest organiseerde nadat de stad de Zillion in '98 had gesloten. Van Houtte wist dat Verstraeten de toen gemaakte afspraken nooit heeft nageleefd. Hij had het ook over een mogelijke band tussen de Zillion en leden van de Antwerpse politie "waarvan bekend is dat het professionele klussers na de uren zijn".

Jean-Pierre Callens, vader van Brigitta, heeft in de reportage herhaald dat Verstraeten hem heeft gechanteerd 'na een misstap die door een van zijn medewerkers op video is vastgelegd'.

.

Nu in het nieuws