Valse agent krijgt drie jaar cel

De Antwerpse strafrechtbank veroordeelde dinsdag Stéphane V. (38), de Brabantse gangster met 'ontsnappingsreputatie', tot drie jaar cel. Stéphane pleegde drie carjackings. Hij hoorde zijn vonnis vanuit zijn cel in Leuven, omdat het Antwerpse gerecht weinig zin had om voor Stéphane alleen het justitiepaleis om te toveren in een versterkte burcht.

BENEDICTE VAN PAESCH

BR>

Het openbaar ministerie vorderde vier jaar voor Stéphane. De drie carjackings die Stéphane op zijn actief heeft, speelden zich allemaal af in juli vorig jaar in het Antwerpse. Iedere keer zat de carjacker in een grijze Volvo met een blauw zwaailicht. Hij deed zich voor als politieagent, liet de slachtoffers stoppen en sloeg dan toe.

Stéphane is voor het gerecht niet zo maar een gangster. Iedere keer als hij zijn Leuvense cel verlaat om voor de rechtbank te verschijnen, wordt hij geëscorteerd door agenten van de Speciale Interventie Eenheid. Die houden, in kogelvrije vest en met machinegeweer in de aanslag, de uitgangen van het gerechtsgebouw in de gaten. Want het was voor de speurders niet makkelijk om Stéphane te pakken te krijgen. Op de één of andere manier was hij hen altijd te slim af. Zo kreeg Stéphane dus etiketje "ontsnappingsgevaarlijk" opgekleefd, hoewel hij nooit uit een gevangenis is weggelopen.