EVP beraadt zich wegens vakantie nog niet over Van Hecke

Print
Kan Johan Van Hecke na zijn ontslag uit de CD&V nog in het Europees parlement blijven zetelen in de EVP-fractie? Omdat het een vakantieweek is, vergaderen de Europese christen-democraten daar nog niet over.
Alle europarlementsleden verblijven deze week in hun thuisbasis en dat maakt overleg moeilijk. Commentaar op de Europese gevolgen van de Belgische ontwikkelingen valt dan ook niet te rapen.
De CD&V-woordvoerder kan alleen maar herhalen dat het van goed fatsoen zou getuigen om het mandaat terug te geven aan de CD&V maar zoals al herhaaldelijk is gebleken, kan een partij de 'overloper' daartoe niet dwingen.
De CD&V zou in ieder geval niet willen dat de nieuwe beweging van Van Hecke lid zou worden van de Europese EVP-koepel. Statutair lijkt dit trouwens niet mogelijk.

Bij de CD&V toont men zich intussen gerust, Johan Van Hecke zal geen leegloop veroorzaken in de partij. Op Karel Pinxten na steunen alle nationale en provinciale mandatarissen voorzitter Stefaan De Clerck. Naar eigen zeggen wordt de Wetstraat 89 momenteel overspoeld door steunbetuigingen aan De Clerck.
Heeft Van Hecke sowieso grote namen als medestander? De CD&V twijfelt. Herman Schuermans heeft nooit politieke ambities getoond, en is nooit CD&V- of CVP-lid geweest. Ex-Agalev'er Paul Staes bij de VLD is een vreemd vooruitzicht. Luc Willems lijkt op dit moment wel te twijfelen, aldus de CD&V.
Nu in het nieuws