De Clerck haalt zwaar uit naar De Gucht

Print
CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck haalde gisterenavond op een persconferentie over de uitzetting van Johan Van Hecke bijzonder zwaar uit naar de VLD en haar voorzitter Karel De Gucht.
BR> Volgens de CD&V zet de VLD bewust een strategie op om zijn partij met laakbare en valse praktijken te ondermijnen na haar geslaagd vernieuwingscongres. Het tart elke verbeelding dat dit nu op een leugenachtige manier wordt ontkend, aldus De Clerck.
Volgens hem neemt De Gucht op een actieve manier deel aan een complot, "wat een democratische partij onwaardig is en deontologisch onaanvaardbaar". "Ik zal dit niet licht vergeten", aldus de CD&V-voorzitter, die daar evenwel geen conclusies over toekomstige coalitievormingen aan verbond.
De Clerck riep op tot een "politiek met stijl" en vroeg de VLD-leden of ze nog vertrouwen kunnen hebben in een voorzitter die op een dergelijke manier handelt. "De Gucht verdient een blaam", aldus De Clerck. Hij deed een oproep aan de media om de strategie van de VLD te onderzoeken.
De Clerck stelde een escalatie van gebeurtenissen vast. Er waren de verklaringen van kamerlid Karel Pinxten over een samengaan van VLD en CD&V, het gelijkaardig standpunt van de Yanko-jongerengroep in de schoot van de partij en nu de zaak-Van Hecke.
De CD&V-voorzitter nam afstand van de verklaringen van Van Hecke als zou hij onder druk van de "conservatieven" in de partij staan. Het partijbureau nam zaterdag een unanieme beslissing, aldus De Clerck. Op de vergadering zaterdag in Zellik waren een 30-tal mensen aanwezig.
De Clerck liet verstaan het gebekvecht zelf niet te zullen voortzetten. "We zijn een vernieuwde partij die afstand neemt van slogans die mensen tegen elkaar opzetten. We gaan ook geen oude koeien uit de gracht halen", aldus de CD&V-voorzitter. Hij zei te willen instaan voor de uitvoering van wat er op het recente vernieuwingscongres van zijn partij werd beslist.
MEEST RECENT