Laureaten literaire prijzen Médicis en Fémina gekend

Print
Maandag zijn in Parijs de laureaten van twee belangrijke literatuurprijzen bekend gemaakt. Benoît Duteurtre heeft de Médicisprijs ontvangen voor zijn roman Le voyage en France. De jury van de Féminaprijs, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, bekroonde Marie Ndiaye, voor Rosie Carpe.
De Médicis voor het beste Franse boek ging naar Benoit Duteurtre. Zijn "Le Voyage en France" gaat over een jonge Amerikaan, David, die naar Frankrijk reist in de veronderstelling dat Europa superieur is aan de VS. Zijn teleurstelling is groot als hij vaststelt dat de Europese kunst, media en politiek veramerikaniseren.

De Feminajury bekroonde de achtste roman van Marie Ndiaye, dochter van een Senegalese vader en een Franse moeder. Rosie Carpe, het hoofdpersonage naar wie het boek is genoemd, vertrekt met haar zoon uit Guadeloupe, zwanger van een vaderloos kind. Ze was dronken toen het kind werd verwekt. Haar oudere broer zal haar in Frankrijk opvangen, maar hij komt niet opdagen op de luchthaven en dus is Rosie verplicht haar plan te trekken.

De Medicis voor het best in het Frans vertaalde boek ging naar de Chileen Antonio Skarmeta, voor La boda del poeta (De bruiloft van de dichter). Het is een satirische roman die zich afspeelt op een klein eiland in de Adriatische Zee. Een romance wordt gruwelijk verstoord door het uitbarsten van Eerste Wereldoorlog. Het verhaal werd hem verteld door zijn grootmoeder, zei de schrijver maandag in Parijs.
De 61-jarige Skarmeta is ambassadeur van Chili in Duitsland. Zijn bekendste boek is Ardiente paciencia (Brandend geduld) uit 1986, dat aan de basis lag van de film Il Postino. Die film van regisseur Michael Radford won in 1995 een Oscar en kreeg verschillende nominaties, onder andere voor beste regisseur en beste scenario.
De Fémina voor het best vertaalde boek ging naar de Ierse schrijver Keith Ridgeway voor "The Long Falling". Daarin doodt een boerin haar man, waarna ze intrekt bij haar homoseksuele zoon.
Aan de prijzen is geen geldsom verbonden, maar de bekroonde boeken kunnen zich wel aan prima verkoopcijfers verwachten. Er is een Médicis en een Feminaprijs voor een Franse boek, een vertaald boek en voor een essay.
Nu in het nieuws