Literaire prijzen: Médicis voor Duteurtre, Fémina voor Ndiaye

Print
Benoît Duteurtre heeft de Médicis literatuurprijs ontvangen voor zijn roman "Le voyage en France" (uitgeverij Gallimard). Dat heeft de jury maandag bekendgemaakt. Een andere prestigieuze literaire onderscheiding, de Fémina-prijs, ging dit jaar naar Marie Ndiaye, voor "Rosie Carpe" (uitgeverij Minuit).
De Médicis-prijs voor het buitenlands boek werd toegewezen aan de Chileen Antonio Skarmeta, voor "La noce du poète", uitgegeven door Grasset. De Médicis voor essays ging naar Edwy Plenel, de redactiechef van het Franse dagblad "Le Monde". Uitgeverij Stock publiceerde zijn essay "Secrets de jeunesse".

De jury was het in de eerste ronde al eens over wie de Fémina-prijs dit jaar verdiende, die werd toegekend aan Marie Ndiaye. Er was minder eensgezindheid over de Fémina-prijs voor de beste buitenlandse roman. Keith Ridgway, met "Mauvaise pente" (Phébus), kwam pas in de zevende ronde met zeven stemmen als winnaar uit de bus. De Fémina voor essays ging dit jaar naar Elvire de Brissac voor "O dix neuvième" (Grasset).
Nu in het nieuws