Japanse centrale bank ziet economie verder krimpen

Print
De Japanse economie zal in het lopende boekjaar, dat eindigt op 31 maart 2002, verder krimpen. Dat zegt de Japanse centrale bank in haar halfjaarlijkse vooruitzichten. Daarmee komt Japan in de zwaarste recessie sinds tien jaar terecht.
De bank corrigeerde haar bbp-prognose naar beneden en verwacht een negatieve economische groei van tussen -0,9 en -1,2 procent. In april had de bank nog gerekend op een groei van 0,3 à 0,8 procent.

De crisis neemt alsmaar grotere vormen aan. De industriële productie is in september met 2,9 procent gedaald tegenover augustus. Dat is de slechtste score sinds januari 1994. In vergelijking met september 2000 gaat het om een daling van 12,7 procent.
De scherpste daling in de productie deed zich voor in de elektronicabranche. Daar staan tienduizenden banen op de tocht. Ook in de auto-industrie ging de productie in het eerste halfjaar met 2,8 procent achteruit naar 4,8 miljoen wagens. De hoge werkloosheid dreigt nog verder op te lopen.
De beurs van Tokio gleed in navolging van de opeenvolgende jobstijdingen verder weg. De Nikkei 255-index verloor maandag 1,7 procent naar 10.612,31 punten.
Naar het voorbeeld van de centrale bank zal de Japanse regering haar onrealistische prognose van 1,7 pct groei naar -0,8 pct moeten bijstellen. Ondanks de sombere vooruitzichten wijzigt de centrale bank evenwel niets aan de rentestand.
Nu in het nieuws