Grensoverschrijdend betalingsverkeer wordt goedkoper

Print
De Europese banken zijn bereid om tegen eind 2005 grensoverschrijdende bankoverschrijvingen tegen dezelfde prijs te verrichten als de binnenlandse overschrijvingen. Dat maakte de Europese bankkoepel FBE maandag bekend. De Europese Commissie wil de prijsdaling verplichten tegen 2003.
Het grensoverschrijdend betalingsverkeer is al langer een strijdpunt voor de EU-commissie en de banken. Nu lopen de kosten zeer hoog op en de Commissie dringt al vele jaren aan op prijsdalingen. Met de introductie van de euro-munten en biljetten is het geduld van de Commissie op. De staats- en regeringsleiders hebben de Commissie tijdens de informele top in Gent nog hun steun toegezegd.

Volgens de banken is er momenteel gewoon niet de infrastructuur om onmiddelijk de prijzen te laten dalen. Ze hebben daarom zelf een afbouwscenario opgesteld, dat begint midden 2002. Tegen 2006 zouden de prijzen voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen (voor alle euro-verrichtingen in de 15 lidstaten) gelijk zijn.
Voor landen als België waar de binnenlandse overschrijvingen in principe gratis zijn, kan er wel een kleine vergoeding gevraagd worden.

Of de EU-commissie met dit de facto uitstel akkoord kan gaan, zegt de Europese bankkoepel FBE niet te weten. Wel zou er steun zijn van enkele lidstaten. De bankiers stellen dat de ingreep die de Commissie plant, op juridisch drijfzand is gebouwd. Daarom zou het dagelijks EU-bestuur er belang bij hebben het FBE-aanbod te aanvaarden, zo luidt het. Enkel indien het aanvaard wordt, zullen de banken doen wat ze in het voorstel beloven.
Nu in het nieuws