Britse regering kondigt veranderingen asielbeleid aan

Print
Groot-Brittannië gaat maatregelen nemen tegen asielzoekers die misbruik maken van de sociale voorzieningen. Tegelijkertijd is besloten dat de kwaliteit van de opvang omhoog moet.
Er is de afgelopen jaren van twee kanten kritiek op het asielbeleid van de regering van premier Tony Blair. De conservatieve oppositie stelt dat Groot-Brittannië een toevluchtsoord voor asielzoekers en illegalen is geworden, terwijl mensenrechtenactivisten de slechte opvang met gebrekkige medische voorzieningen en ondermaatse juridische hulpverlening hekelen. De Britse vereniging van geneeskundigen (BMA) zei vorige week dat het opvangsysteem de gezondheid van asielzoekers schaadt.

De Britse regering maakte maandag bekend dat het fraudegevoelige bonnensysteem, de vorm waarin veel asielzoekers de hun toegekende hulp ontvangen, vervangen zal worden door een 'slimme' identiteitskaart. Daarnaast komen er drie opvangcentra voor in totaal drieduizend asielzoekers waar een kwalitatief hoogwaardige opvang verzorgd zal worden, inclusief medische en juridische hulpverlening.
De toelage die asielzoekers ontvangen tijdens de behandeling van hun asielaanvraag, afgezien van een tegoed op de nieuwe 'smartcard' dat in winkels kan worden ingewisseld tegen voedsel of kleding, zal verhoogd worden van tien pond naar veertien pond per week, ongeveer 1000 frank.
Minister van binnenlandse zaken David Blunkett zei in het Lagerhuis dat met de nieuwe maatregelen duidelijk moet worden dat Groot-Brittannië misbruik van voorzieningen niet tolereert, maar dat er ook geen sprake kan zijn van 'Fort Brittannië'.
Nu in het nieuws