Israël herdenkt moordaanslag Rabin

Print
In Israël is maandag de moordaanslag in 1995 op oud-premier Yitzhak Rabin herdacht. In Tel Aviv is een vredesdemonstratie gehouden, in de Knesset, het Israëlische parlement, was een herdenkingsbijeenkomst en bij publieke gebouwen en scholen hing de vlag halfstok.
BR> Op 4 november 1995 schoot Yigal Amir op het centrale plein van Tel Aviv Rabin neer op het moment dat deze in zijn auto wilde stappen na een toespraak op een grote vredesdemonstratie. Volgens de joodse kalender, waarin het jaar minder dagen telt dan volgens de westerse kalender, vond de moordaanslag maandag zes jaar geleden plaats.

Op Israël Radio zei minister van buitenlandse zaken Shimon Peres dat Rabin begrepen had dat Israël niet over een ander volk moest willen heersen omdat dan "Israëls morele waarden in het gedrang komen en de toekomst gevaar loopt". Volgens Peres was Rabin, die in 1994 een voorlopig vredesakkoord met de Palestijnen sloot, bereid om het grootste deel van de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnen.
Rabin's dochter Dalia Rabin-Pelossof, die in de regering van Ariel Sharon de positie van onderminister van defensie bekleedt, zei maandag dat de belangrijkste nalatenschap van haar vader zijn streven is geweest om vrede te sluiten met de Palestijnen.
Nu in het nieuws