Oostenrijk laat meer vrachtverkeer toe na ramp in Gotthard

Print
Oostenrijk laat voortaan dagelijks 300 extra vrachtwagens toe in zijn Alpentunnels. EU-woordvoerder Gilles Gantelet heeft dat maandag gezegd. Eurocommissaris van vervoer Loyola de Palacio heeft de buurlanden van Zwitserland gevraagd meer vrachtverkeer toe te laten om de verkeersdrukte die is ontstaan nadat de Zwitserse Gotthardtunnel moest worden gesloten te verlichten.
De Gotthard is vorige week voor onbepaalde tijd afgesloten, nadat een grote brand er zeker elf mensen het leven kostte. De tunnel, die de belangrijkste verkeersader tussen Duitsland en Italië vormt, zal volgens de autoriteiten twee maanden tot een halfjaar dicht blijven.

De Palacio riep de regeringen van de EU-lidstaten en Zwitserland op afspraken te maken over de veiligheid van het tunnelverkeer om herhaling van een ramp zoals die in de Gotthard te voorkomen. De nieuwe veiligheidsregels moeten zo snel mogelijk worden ingevoerd, zei de eurocommissaris. Er moeten onder meer betere rookdetectors en ventilatoren verplicht worden gesteld, heeft De Palacio voorgesteld. Ook wil ze dat er standaardregels worden geformuleerd voor nooduitgangen en evacuatieprocedures.
Nu in het nieuws