Aanklacht tegen Milosevic uitgebreid

Print
Rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag hebben hoofdaanklaagster Carla Del Ponte maandag de toestemming gegeven om de aanklacht tegen ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië voor diens rol in Kosovo uit te breiden.
BR> Milosevic zal naast de aanklacht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Kosovo ook de verantwoordelijkheid voor seksueel geweld door Servische militairen en de verwoesting van religieuze gebouwen worden aangewreven. De nieuwe tenlastelegging bevat onder meer een lange lijst van plaatsen waar in 1999 Kosovo-Albanezen zijn vermoord, mishandeld, gedeporteerd en seksueel misbruikt.

Slobodan Milosevic werd in 1999 voor het eerst aangeklaagd door Del Ponte's voorgangster Louise Arbour. Toen de Servische regering Milosevic in juni van dit jaar naar Den Haag stuurde, kwam Del Ponte met een meer uitgebreide tenlastelegging op basis van het ondertussen verrichte onderzoek.
Vooraleer het VN-hof zich maandag over de Kosovo-aanklacht boog, kreeg Milosevic zelf de gelegenheid het woord te voeren. Hij zei het Joegoslavië-tribunaal illegaal te vinden, iets wat hij in juli en augustus al eens had gezegd. "Ik erken dit gerechtshof niet", stelde hij. Volgens de voormalige president kan de "stortvloed" aan papieren die Carla Del Ponte zal gebruiken, de "echte" waarheid niet verhullen. "Ik heb mijn land tegen terrorisme verdedigd", aldus Milosevic.
"Door mijn uitlevering van Belgrado aan het Tribunaal, wordt de situatie in de Servische Republiek en in Joegoslavië over het hoofd gezien", aldus Milosevic nog.
Nu in het nieuws