Collectief BruXXel bezet nog steeds oud Luxemburg-station in Brussel

Print
Het Collectief BruXXel, dat sinds 13 oktober het oude Luxemburg-station in Brussel bezet, wil op de internetsite ruimte vrijmaken voor informatie, reflectie en acties in verband met Europese projecten en verscheidene nieuwe culturele, sociale en politieke initiatieven.
Het collectief, opgericht ter gelegenheid van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie, kreeg maandag de steun van de vereniging Coordination Europe, samengesteld uit de Brusselse Raad voor het Leefmilieu, Inter-Environnement Bruxelles en verenigingen van buurtbewoners.

Het oude station Luxemburg ligt in de Leopoldwijk en verkeert al meer dan een jaar in een lamentabele staat, onder meer door een hele reeks vandalenstreken. Muurdecoraties zijn vernield en alle waardevolle spulen werden geroofd.
Het station, dat nog steeds eigendom is van de NMBS, is een van de oudste in België, maar toch is slechts een deel ervan als monument geklasseerd. Er is volgens het collectief dringend Europese coördinatie nodig om de belangrijkste onderdelen van het gebouw te beschermen. Tevens wordt het bedreigd door de mogelijke uitbreiding van de Europese gebouwen.
Het lot van het oude station ligt in handen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Collectief BruXXel wacht nu op een beslissing en houdt het gebouw nog bezet tot 31 december. De gemeente Elsene en de NMBS gedogen de actie.
Nu in het nieuws